Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό

Η Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό

Μια συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα περάσει ως νόμος, αφού η Γερουσία ενέκρινε την Τετάρτη το μέτρο, με 64 ψήφους υπέρ και 36 κατά, λύοντας χρόνια στασιμότητας των κρατικών δαπανών, κάτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της πολιτικής της Ουάσινγκτον, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Το μέτρο έχει ως στόχο να αποτρέψει μία ακόμη δαπανηρή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης και την ελαχιστοποίηση των ζημιών από τις περικοπές δαπανών.

Η κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τη δικομματική συμφωνία και ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως θα υπογράψει το συμβιβαστικό μέτρο, το οποίο συντάχθηκε από διαπραγματευτές της Βουλής και της Γερουσίας.

Παρά το γεγονός ότι αμφότεροι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν αυτό το μέτρο ως ατελές, κάτι τέτοιο θα δώσει στην κυβέρνηση τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το κομματικό αδιέξοδο που προκλήθηκε από την δεκαπενθήμερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Στον Λευκό Οίκο υπήρχε αισιοδοξία ότι η έγκριση του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο θα σηματοδοτήσει τη βούληση για ουσιαστικότερη διακομματική συνεργασία εντός του Κογκρέσου, είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος, Τζέι Κάρνεϊ.

«Ελπίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα στη Βουλή, θα δουν τη σοφία πίσω από την εκπλήρωση των στόχων, των στόχων που και οι Αμερικανοί πολίτες θα ήθελαν να δουν να ολοκληρώνονται, όπως η συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομία και θα βοηθήσει και τη μεσαία τάξη», δήλωσε.

Το σχέδιο ορίζει δαπάνες περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 2014, τα ποσά που θα δαπανηθούν θα είναι 520,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και 491,8 δισεκατομμύρια δολάρια για μη αμυντικά έξοδα, όπως τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης για τους άπορους και τους ηλικιωμένους, καθώς και οι πληρωμές των συντάξεων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει την αυτόματη περικοπή δαπανών κατά 63 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα γίνουν επίσης περαιτέρω περικοπές της τάξης των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κατά 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ