Τουρκία-Βουλευτές απεργοί πείνας

Τουρκία-Βουλευτές απεργοί πείνας

Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, κ. Σεμπαχάτ Τουντζέλ, κ. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού, κ. Σιρί Σουρέγια Οντέρ και κ. Λεβέντ Τουζέλ, αρχίζουν σήμερα απεργία πείνας στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δικαστική απόφαση που αρνείται την αποφυλάκιση πέντε εκλεγμένων βουλευτών του BDP που παραμένουν φυλακισμένοι, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που πρόσφατα έκρινε καταχρηστική και αντισυνταγματική αυτή την φυλάκιση.

Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ απέρριψε το αίτημα των πέντε βουλευτών του φιλοκουρδικό κόμματος BDP να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι πέντε βουλευτές φυλακίστηκαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στο KCK, μια οργάνωση-«μέτωπο» του PKK, υπέβαλαν σχετικό αίτημα ενθαρρυμένοι από την πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη που αποφάσισε την αποφυλάκιση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, Μουσταφά Μπαλμπάι.

Δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ όμως απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για το αίτημα του κ. Μπαλμπάι «δεν συνιστά δεδικασμένο».

Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη «με βάση διαφορετικά νομικά κριτήρια» που ισχύουν στο Ντιγιάρμπακιρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χουσεΐν Τσελίκ όμως επέκρινε έντονα την απόφαση και κατηγόρησε τη Δικαιοσύνη για την χρήση δύο μέτρων και δυο σταθμών.

Ο πρόεδρός του BDP, κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου «πλήγμα» για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Ο βουλευτής του BDP κ. Χασίπ Καπλάν μιλά για τις «σοβαρές συνέπειες» που μπορούν να έχουν τέτοιες δικαστικές αποφάσεις.

Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση «σαμποτάζ» που έχει στόχο «να εκτροχιάσει τη διαδικασία για την ειρήνη» που εξελίσσεται.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ