Τράβα, βρες τους

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απροσδόκητη πρόκληση στην προσπάθειά της να επιτύχει την έγκριση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ στην δική της χώρα, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι το σύμφωνο θα χρειαστεί να υπερψηφιστεί από πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Αυτό θα σημάνει πως η Μέρκελ θα χρειαστεί τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία παρότι την έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν είναι πιθανό να ζητήσουν ανταλλάγματα–πρωτίστως, ένα πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι θα απαιτηθεί πλειοψηφία δύο τρίτων αποκάλυψε μια εφημερίδα χθες και επιβεβαίωσε μια κυβερνητική εκπρόσωπος. Προκάλεσε έκπληξη, αφού ήδη το Σύνταγμα της Γερμανίας περιλαμβάνει την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Καθώς το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο υπέγραψαν οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, προβλέπει την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν παραβιαστούν οι κανόνες του, μειώνει την εθνική κυριαρχία και άρα η έγκρισή του χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ