Θριάμβευσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Θριάμβευσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

 

Κίνηση υψηλού ρίσκου ήταν το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την προγραμματική συμφωνία, ωστόσο ο Πρόεδρος του SPD ρίσκαρε και πέτυχε. Ξαναζωντάνεψε το κόμμα και ενίσχυσε το προφίλ του ως υποψηφίου καγκελαρίου το 2017.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δικαιώθηκε με την επιλογή του να ζητήσει εσωκομματικό δημοψήφισμα για την προγραμματική συμφωνία του νέου μεγάλου συνασπισμού. Αποστόμωσε όλους εκείνους που έβλεπαν κινδύνους από τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού.

 

«Ξαναζωντάνεψε το κόμμα»

«Όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν ότι ο Γκάμπριελ από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του περασμένου Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα οδήγησε το γέρικο πλοίο του SPD με επιτυχία μέσα από δύσκολες καιρικές συνθήκες» επιβεβαιώνει ο Τόρστεν Φας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. «Αλλά και η κίνηση στην πολιτική σκακιέρα να ζητήσει εσωκομματικό δημοψήφισμα ήταν μια μεγάλη επιτυχία αν το δει κανείς εκ των υστέρων.

Χρησιμοποίησε το δημοψήφισμα αυτό ως μοχλό πίεσης απέναντι στους Χριστιανοδημοκράτες για να περάσει θέσεις του κόμματος στην προγραμματική συμφωνία. Εκτός αυτού το εσωκομματικό δημοψήφισμα ξαναζωντάνεψε το κόμμα. Εάν καταφέρει αυτό το ξαναζωντάνεμα να το μεταφέρει και στο κυβερνητικό έργο αλλά και στους μελλοντικούς προεκλογικούς αγώνες, τότε ο Γκάμπριελ έχει επιτύχει στη διαμόρφωση του SPD».

 

«Αποκτά το προβάδισμα»

Μπορεί να είναι νωρίς για εικασίες γύρω από το εάν η επιτυχία του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να συσπειρώσει το κόμμα και να αποσπάσει το μάξιμουμ στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού, του δίνει από τώρα το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου για τις επόμενες εκλογές, ωστόσο η σκέψη δεν είναι παράλογη, όπως πιστεύει ο γερμανός καθηγητής. «Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποκτά μεγάλο προβάδισμα απέναντι σε όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για τις επόμενες εκλογές και έτσι αποτελεί το αδιαμφισβήτητο φαβορί για μια τέτοια υποψηφιότητα. Από την άλλη πλευρά βέβαια μέχρι το 2017 πολλά μπορούν να συμβούν. Πρώτα θα πρέπει να αποδείξει την αξία του στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής».

Ο Τόρστεν Φας πιστεύει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα πρέπει τώρα να ασκήσει πιέσεις για να τρέξουν άμεσα οι συμφωνίες που επετεύχθησαν με το Χριστιανοδημοκρατικό, όπως πχ. η επιβολή νομικά δεσμευτικού κατώτατου ημερομισθίου, αφού όμως πρώτα η νέα κυβέρνηση κάνει τα πρώτα βήματα σύμπλευσης.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ