Γερμανία: Διέρρευσαν τα ονόματα των νέων υπουργών

Γερμανία: Διέρρευσαν τα ονόματα των νέων υπουργών

 

Ενώ στο Βερολίνο η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του εσωκομματικού δημοψηφίσματος βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 17.00-19.00 ώρα Ελλάδας, έχουν ήδη «διαρρεύσει» τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης. Bild, Der Spiegel, Rheinische Post και Focus Online αναφέρουν από χθες το βράδυ ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αναλάβει το «υπερυπουργείο» Οικονομίας και Ενέργειας.

 

Αίνιγμα η παραίτηση του Ποφάλα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ΚΟ του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας θα διατηρήσει ο χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ. Η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν (CDU) αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πάει στο SPD και τη γενική γραμματέα του Αντρέα Νάλες, ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι ανακατατάξεις στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, μετά την απόφαση του υπουργού Καγκελαρίας Ρόναλντ Προφάλα να εγκαταλείψει την πολιτική. Αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση του Προφάλα που ήταν ο πιο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ και αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του 2009. Ο ίδιος επικαλείται προσωπικούς λόγους και οι πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται στην ιδιωτική οικονομία.

 

Αισιοδοξία για θετική έκβαση της εσωκομματικής ψηφοφορίας

Στο μεταξύ, στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι η έκβαση του εσωκομματικού δημοψηφίσματος θα είναι θετική για την συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού. Εκτιμάται ότι ο διάλογος της ηγεσίας με τη βάση απέφερε καρπούς. Τα επιχειρήματα του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπέρ της συμμετοχής στην συγκυβέρνηση έγιναν αποδεκτά από τη βάση. «Προειδοποιώ το κόμμα μου ότι η απόρριψη της προγραμματικής συμφωνίας από τη βάση δεν πρόκειται να φέρει περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στη Γερμανία, αλλά το αντίθετο. Θα φέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους λιγότερη κοινωνική δικαιοσύνη», επανέλαβε πολλές φορές ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης.

 

Περίπου το 70% των μελών συμμετείχε στην ψηφοφορία

Στην εσωκομματική διαδικασία συμμετείχαν 330 χιλιάδες από τα 475 χιλιάδες μέλη του SPD. Η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ενθαρρυντικό το ποσοστό αυτό. Εάν η προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών εγκριθεί, η Άγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί την ερχόμενη Τρίτη στο αξίωμα της καγκελαρίου. Εάν η κομματική βάση του SPD έχει πει «όχι» στην συγκυβέρνηση τα δύο μεγάλα κόμματα, η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη θα μπουν σε περιπέτειες. Η Μέρκελ δεν θα είχε πολλές επιλογές, παρά μόνο νέες εκλογές ή έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ