Τεστ αντοχής για τον Μαδούρο

Τεστ αντοχής για τον Μαδούρο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας ψήφισαν την Κυριακή στις δημοτικές εκλογές, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική δοκιμασία για τον πρόεδρο, Νίκολα Μαδούρο, στην προσπάθειά του να διατηρήσει την σοσιαλιστική κληρονομιά του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και της επιλογής των 337 δημάρχων και των περίπου 2.500 δημοτικών εκπροσώπων, θα είναι τεστ ισχύος για τον Μαδούρο, εννέα μήνες μετά το θάνατο του Τσάβες και κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες.

«Όλοι οι πατριώτες πρέπει να ψηφίσουν ώστε να μπορούμε να δώσουμε μια νίκη στο διοικητή μας (Τσάβες) και να εγγυηθούμε την ειρήνη και το μέλλον της πατρίδας μας», ανέφερε προς τους υποστηρικτές του ο 51χρονος Μαδούρο.

Οι παραγκουπόλεις του Καράκας και οι περιοχές όπου υπερτερούν οι υποστηρικτές του Μαδούρο ξύπνησαν υπό τους ήχους σάλπιγγας και τρομπέτας σε μια προεκλογική τακτική που άρχισε επί εποχής Τσάβες. Στα εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκαν ουρές από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ πολλά εκλογικά κέντρα, έμειναν ανοικτά και μετά το προγραμματισμένο τέλος της ψηφοφορίας στις 18:00 τοπική ώρα (00.30 ώρα Ελλάδος). Η προσέλευση στις κάλπες υπολογίζεται περίπου στο 60% και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία των δήμων, χάρη στη δημοτικότητά του στις αγροτικές περιοχές, ενώ η αντιπολίτευση θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των μεγάλων πόλεων όπως το Καράκας και το Μαρακαΐμπο.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μαδούρο έχει διατηρήσει τον πυρήνα της πολιτικής του Τσάβες, όπως τα δημοφιλή προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και επαναλαμβάνοντας συνεχώς τη ρητορική και την πολιτική του προκατόχου του. Όμως, τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας έχουν επιδεινωθεί. Ο πληθωρισμός είναι στο 54%, υπάρχει στενότητα στην εύρεση βασικών προϊόντων, όπως αλεύρι και γάλα, οι διακοπές ρεύματος είναι συχνές, ενώ το εθνικό νόμισμα υποτιμάται έναντι του δολαρίου στη μαύρη αγορά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ