Ομπάμα: Εγγυήσεις για το Ισραήλ

Ομπάμα: Εγγυήσεις για το Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή πρέπει να περιλαμβάνει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο στρατηγός Αλεν, ειδικός σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή, “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που να εγγυάται τις βασικές απαιτήσεις ασφάλειας του Ισραήλ”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο ετήσιο φόρουμ του κέντρου Saban για την πολιτική στη Μέση Ανατολή, στην Ουάσινγκτον.

“Αυτό είναι το συμπέρασμά του αλλά η τελική απόφαση δεν ανήκει σε αυτόν”, υπογράμμισε.

Ο στρατηγός Τζον Αλεν συνάντησε την Πέμπτη τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνοδεύοντας τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος άρχισε στα τέλη Ιουλίου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δίνοντας μια διορία εννέα μηνών για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο στρατηγός Αλεν συνεργάζεται στενά με τις ισραηλινές δυνάμεις για να εξετάσει σενάρια και να καταλήξει σε μια λύση που να ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα του Ισραήλ για τα επόμενα χρόνια.

“Μας βοηθά να είμαστε βέβαιοι ότι τα σύνορα στον Ιορδάνη θα είναι τόσο στέρεα όσο κανένα άλλο σύνορο στον κόσμο ώστε να μην χρειάζεται να διερωτώμεθα για την ασφάλεια των πολιτών, είτε είναι Ισραηλινοί είτε Παλαιστίνιοι που ζουν δυτικά του συνόρου αυτού”, τόνισε ο Κέρι.

Ο Τζον Αλεν και ο Τζον Κέρι που συνεργάζονται για το θέμα της ασφάλειας με ισραηλινούς εμπειρογνώμονες σε θέματα άμυνας, συζήτησαν με τον Νετανιάχου για “προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να εξετάσουμε και τις οποίες αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί”, δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μαρί Χαρφ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ “να μπορεί να αμύνεται με τις δικές του δυνάμεις”. Ζητεί επίσης ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος να είναι αποστρατιωτικοποιημένο και το Ισραήλ να μπορεί να διατηρεί μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ιορδανία. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των εδαφών τους αλλά δέχονται την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, μια επιλογή που απορρίπτει το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι στο ενδεχόμενο της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας, οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να δεχτούν ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια “μεταβατική περίοδο” για να διασφαλίσει ότι η Δυτική Όχθη δεν θέτει πρόβλημα στην ασφάλειά του ανάλογο με εκείνο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

“Αυτή η μεταβατική περίοδος απαιτεί αυτοσυγκράτηση και από τους Παλαιστίνιους. Δεν μπορούν να παίρνουν ό,τι θέλουν από την πρώτη ημέρα”, τόνισε ο Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ