Εβδομάδα εθνικού πένθους

Εβδομάδα εθνικού πένθους

 

Ρεπορτάζ: Μουζακίτης Σπύρος

Ενωμένοι οι πολίτες στη Νότια Αφρική πενθούν για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, του «πατέρα της δημοκρατίας» και πρώτου μαύρου προέδρου της χώρας, που άφησε χθες την τελευταία του πνοή την Πέμπτη το βράδυ. Άλλοι πάλι γιορτάζουν και χορεύουν στους δρόμους για την ζωή του μεγάλου τους ηγέτη.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν φόβους για την επόμενη ημέρα στη χώρα, καθώς ο χαμός του «Μαντίμπα» ενδέχεται να επαναφέρει τις κοινωνικές ταραχές και τον ρατσισμό στη Νότια Αφρική.

Ο θερμός φιλέλληνας Μαντέλα

Ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανέφερε η κηδεία του Μαντέλα θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι Νοτιοαφρικανοί άκουσαν τα δυσάρεστα νέα από τον Ζούμα αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ στο πλευρό του βρίσκονταν η οικογένειά του. Ο Ζούμα επίσης τόνισε ότι θα υπάρξει ένα δεκαήμερο τιμών για τον Μαντέλα.

«Μαντέλα, ένας ήρωας της ανθρωπότητας»

«Για δέκα ημέρες θα θρηνούμε για τον θάνατό του. Επίσης, αυτές τις ημέρες θα τις περάσουμε γιορτάζοντας για τη ζωή που έζησε», είπε ο Ζούμα. Η σορός του Μαντέλα θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Union Buildings, την έδρα της προεδρίας στην Πρετόρια, από τις 11 ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου επιμνημόσυνη δέση σε ανοικτό χώρο, στο στάδιο Soccer City στο Σοβέτο του Γιοχάνεσμπουργκ.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Μαντέλα

Παρά το γεγονός ότι πολλά δημόσια πρόσωπα εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι ο θάνατος του Μαντέλα στα 95 του χρόνια δεν θα επηρεάσει τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ, υπάρχουν και πολλοί που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, μετά τον χαμό ενός ανθρώπου – σύμβολο της ειρήνης.

Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο για τον Ν. Μαντέλα

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ για πέντε λεπτά χθες σταμάτησε τη λειτουργία του το Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ. Ωστόσο, υπήρξε και πολύς κόσμος που γέμισε τους δρόμους γύρω από το σπίτι του Νέλσον Μαντέλα, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Ολάντ: «Ο κόσμος σε πένθος»

Ένας ακόμη βετεράνος στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ο Νοτιοαφρικανός πρ’ώην αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, Ντέσμοντ Τούτου, ανέφερε ότι είναι «ισοπεδωμένος» από τον θάνατο του «Μαντίμπα». «Ας του δώσουμε για δώρο μια ενωμένη Νότια Αφρική,», δήλωσε ο Τούτου.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ