Ομπάμα, Μπους και Κλίντον τιμούν τον Μαντέλα

Ομπάμα, Μπους και Κλίντον τιμούν τον Μαντέλα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και δύο προκάτοχοί του, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο Μπιλ Κλίντον, θα ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική για να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και η πρώτη κυρία θα μεταβούν στη Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα για να υποβάλουν τα σέβη τους στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και να συμμετάσχουν στις επιμνημόσυνες εκδηλώσεις. Θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, θα ταξιδέψουν μαζί με τον Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Λόρα με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στη Νότια Αφρική.

«Ο πρόεδρος και η κα Τζορτζ Μπους αποδέχτηκαν με ευγνωμοσύνη την πρόσκληση του πρόεδρου και της κυρίας Ομπάμα, να τους συνοδεύσουν στη Νότιο Αφρική με το Air Force One και να παρακολουθήσουν τις τελετές για τον πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Μπους, Φρέντι Φορντ. Ο Μπιλ Κλίντον, επίσης θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Μαντέλα όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του, σημειώνοντας πάντως ότι τα ακριβή σχέδια του ταξιδιού του είναι ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας.

Οι κοινές εμφανίσεις-συναντήσεις μεταξύ των αμερικανικών προέδρων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ο Ομπάμα, ο Κλίντον ο Κάρτερ και ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ήταν όλοι στο Ντάλας νωρίτερα αυτό το χρόνο για τα εγκαίνια της προεδρικής βιβλιοθήκης του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Η από κοινού εμφάνιση τριών αμερικανών προέδρων στη Νότια Αφρική προς τιμή του Νέλσον Μαντέλα είναι ένα σημάδι της σημασίας που έδιναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον εκλιπόντα ως ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μαντέλα, είπε ότι ήταν ένας από τα «αμέτρητα εκατομμύρια που εμπνεύστηκε από τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα». Ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε επίσης ότι η πρώτη πολιτική δράση στην οποία πήρε μέρος ως νεαρός άνδρας ήταν όταν παρακολούθησε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ