Οι Κύπριοι κρατούν 800 εκατ. € στο σπίτι τους

Οι Κύπριοι κρατούν 800 εκατ. € στο σπίτι τους

Οι πολίτες της Κύπρου, κρατούν στα σπίτια τους ή σε τραπεζικές θυρίδες το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ, γιατί φοβούνται να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Μάριος Κληρίδης.

«Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο κ. Κληρίδης, ο οποίος εισηγήθηκε να τροποποιηθεί η πρόνοια στα περιοριστικά μέτρα για τις τράπεζες που προβλέπει ότι χρήματα που έχουν αποσυρθεί, όταν κατατεθούν εκ νέου, θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα για τρεις μήνες.

Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο είναι πλέον φερέγγυο και οι Κύπριοι καταθέτες πρέπει να το εμπιστευτούν.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης δήλωσε, σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο λογαριασμών «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων» από την Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ότι «πυροβολούμε τα πόδια μας, πυροβολούμε την Τράπεζα και προκαλούμε τεράστια ζημιά στον τόπο και στην οικονομία».

Ο κ. Χασάπης επανέλαβε τη θέση της Τράπεζας ότι δεν ετέθη ποτέ και σε καμιά περίπτωση θέμα ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των λογαριασμών, εντοπίστηκαν 110 λογαριασμοί, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν κίνηση. «Κλείσαμε 10 λογαριασμούς και ελέγχουμε άλλους 80», κατέληξε.

 

Πηγή ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ