Πορτογαλία: Επιστροφή τρόικας εν μέσω αντιδράσεων

Πορτογαλία: Επιστροφή τρόικας εν μέσω αντιδράσεων

Οι διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας άρχισαν μια νέα εξέταση του δημοσιονομικού της προγράμματος, την ώρα που εργοδότες και συνδικάτα της χώρας καταδικάζουν ομόφωνα τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται.

Η επιστροφή της τρόικας των διεθνών πιστωτών (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) της Πορτογαλίας γίνεται μία εβδομάδα μετά την υιοθέτηση από το πορτογαλικό κοινοβούλιο ενός προϋπολογισμού αυστηρής λιτότητας για το 2014, το οποίο πυροδότησε κύμα απεργιών και διαδηλώσεων των δημόσιων υπαλλήλων, που αποτελούν κύριο στόχο των μέτρων.

Ωστόσο και ο ιδιωτικός τομέας εξέφρασε ανησυχία για την οικονομία που εξακολουθεί να αγωνίζεται να ανακάμψει και για ένα ποσοστό ανεργίας που παραμένει πολύ υψηλό (15,6%).

«Δεν θα ανακάμψει η οικονομία μειώνοντας τους μισθούς, όπως προτείνουν ορισμένα μέλη της τρόικας», δήλωσε ο Αντόνιο Σαράιβα, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Πορτογαλικών Επιχειρήσεων.

Οι ειδικοί του ΔΝΤ τάσσονται κυρίως υπέρ μιας μείωσης του κατώτερου μισθού (σήμερα ανέρχεται σε 485 ευρώ) για τους νέους για να ευνοηθεί η πρόσληψη ανέργων.

«Μια πολιτική μείωσης των μισθών είναι απαράδεκτη. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει σαφή την άποψη αυτή στην τρόικα», δήλωσε παράλληλα η Λουσίντα Νταμάσο, πρόεδρος του συνδικάτου UGT, εν όψει μιας συνάντησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των πιστωτών που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη.

Η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, δήλωσε και αυτή ότι συμμερίζεται την άποψη των συνδικάτων, σημειώνοντας ότι οι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί αρκετά στον ιδιωτικό τομέα. “Σε αυτό το σημείο, έχουμε μια διαφορά απόψεων με το ΔΝΤ”, σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Πορτογαλίας, το 39,4% των μισθωτών της χώρας υπέστη μείωση των εισοδημάτων του το 2011 και το 2012, ενώ οι νεοεισαχθέντες στην αγορά εργασίας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κατά μέσον όρο μια μείωση 11% των μισθών τους το 2012.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ