Ασφάλεια δικτύων «made in Germany»

Ασφάλεια δικτύων «made in Germany»

 

Οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το δίκτυο ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της NSA προκάλεσε κύμα ανησυχίας στις γερμανικές επιχειρήσεις που τώρα αναζητούν «ηλεκτρονική προστασία».

 

Στα 50 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος της οικονομικής κατασκοπείας για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Πιθανότατα οι ζημιές είναι μεγαλύτερες, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν τολμούν να καταγγείλουν στις Αρχές ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας, φοβούμενες τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για το κύρος τους η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος.

 

Σχεδόν κάθε γερμανική επιχειρήση έχει πέσει θύμα «ηλεκτρονικής επίθεσης»

Οι αποκαλύψεις, ωστόσο, του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, κατέδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων είχε ως στόχο γερμανικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υψηλών τεχνολογιών. Η ανάγκη για περισσότερη «ηλεκτρονική προστασία» συνιστά πλέον κοινή διαπίστωση. Κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πέφτουν συχνότερα θύματα ηλεκτρονικής κατασκοπίας, εμφανίζονται τώρα αποφασισμένες να θωρακιστούν, αναζητώντας εξειδικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι αρκεί ένας «εύκολος» κωδικός στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ένα ξεχασμένο firewall σε έναν υπολογιστή για να διασφαλίσουν οι «κατάσκοποι» πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Allensbach, σχεδόν κάθε γερμανική επιχειρήση έχει πέσει θύμα «ηλεκτρονικής επίθεσης».

Όπως υποστηρίζει ο Αλεξάντερ Γιάρχοφ, γενικός διευθυντής εταιρείας ασφαλείας συστημάτων Πληροφορικής από το Αμβούργο, «πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άφησαν για πολλά χρόνια απροστάτευτα τα δίκτυά τους», καθώς υποτίμησαν τους κινδύνους. «Στο παρελθόν πολλές επιχειρήσεις θεώρησαν το θέμα της ασφάλειας των δικτύων ως μια πρόσθετη επιβάρυνση, με υψηλό κόστος. Στο πεδίο της ασφάλειας των δικτύων είναι δύσκολο να «μετρήσει» κανείς το όφελος από την εγκατάσταση συστημάτων προστασίας. Όταν μιλάμε με ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών, υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επίθεση. Εμείς απλά τους διορθώνουμε λέγοντας τους ότι δεν έχουν αντιληφθεί εάν έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής επίθεσης», επισημαίνει ο Αλεξάντερ Γιάρχοφ

 

Είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι μυστικές υπηρεσίες

Ο εχθρός είναι αόρατος και για αυτό τον υποτιμούν πολλοί. Ωστόσο, το κενό αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, ατμομηχανή της οποίας είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες δικαιώματα ευρεσιτεχνίας καταγράφονται κάθε χρόνο, κυρίως στο πεδίο των τεχνολογιών. Χιλιάδες πορίσματα ερευνητικών κέντρων και εκατομμύρια δεδομένα πελατών διακινούνται με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε χρόνο. Οι περισσότερες επιθέσεις μπορούν να αποτραπούν, όχι όμως όλες, εκτιμά ο Γιορν Μίλερ-Κβάντε, καθηγητής Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής της Καρλσρούης. Είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν οι μυστικές υπηρεσίες, υπογραμμίζει. «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA προκάλεσε απίστευτη ανασφάλεια στους πελάτες αμερικανικών παροχέων. Πόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή που θα υποστεί η αγορά δεν γνωρίζουμε ακόμη. Πάντως η ανησυχία είναι ορατή. Αλλά και ο πολιτικός κόσμος υποτίμησε τη στρατηγική σημασία της Πληροφορικής», τονίζει ο Γιορν Μίλερ-Κβάντε.

 

Έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα της Genua

Και οι έρευνες επιβεβαιώνουν τις επιφυλάξεις του. Η εμπιστοσύνη σε αμερικανικές εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών ασφαλείας έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από τότε που αποκαλύφθηκε η συνεργασία της Microsoft και της Google με αμερικανικές υπηρεσίες. Και οι τρόποι διείσδυσης είναι πολύ απλοί. Αρκεί ένα μήνυμα για update πίσω από το οποίο κρύβεται ένα «βλαβερό λογισμικό» (malware), το οποίο σε τελική ανάλυση μεταφέρει δεδομένα στους «κατασκόπους».

Στη Γερμανία είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν εξειδικευθεί στην «ηλεκτρονική άμυνα». Μία από αυτές είναι η Genua που εδρεύει στο Μόναχο. Είναι η εταιρεία που ανέπτυξε τα Firewall που χρησιμοποιεί η γερμανική κυβέρνηση για να προστατεύεται από ηλεκτρονικές επιθέσεις. Και όπως επισημαίνει ο γενικός της διευθυντής Μάγκνους Χαρλάντερ: «Από τον περασμένο Ιούνιο έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα της εταιρείας μας. Οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν όλα τα συστήματα πληροφορικής που διαθέτουν με δικά μας. Ωστόσο η επένδυση σε αυτού του είδους τα προϊόντα δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα. Απαιτείται σχεδιασμός. Όμως δεν χρειάζεται πλέον να αποδείξουμε στους πελάτες μας το αυτονόητο. Είναι προφανές πως ό,τι είναι δυνατόν θα το κάνουμε», εξηγεί ο Μάγκνους Χαρλάντερ.

Στο μεταξύ, και ο πολιτικός κόσμος έχει αφυπνισθεί. Ήδη στην προγραμματική συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών προβλέπεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταγγέλλουν ενδεχόμενες ηλεκτρονικές επιθέσεις.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ