Ουκρανία:Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Ουκρανία:Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

 

Το ουκρανικό κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μικόλα Αζάροφ, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση για την αποτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας και την καταστολή φιλοευρωπαίων διαδηλωτών.

Μόνον 186 βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση μομφής που είχαν καταθέσει τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η οποία για να υιοθετηθεί χρειαζόταν να συγκεντρώσει 226 ψήφους. Στην ψηφοφορία δεν μετείχε το κυβερνών Κόμμα των Περιοχών.

Σε ομιλία του προς τους βουλευτές, ο Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για την βία που άσκησε η αστυνομία το Σάββατο στους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων.

“Εξ ονόματος της κυβέρνησης, θα ήθελα να σας ζητήσω συγγνώμη για τις ενέργειες των δυνάμεων της τάξης. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λυπούνται γι’ αυτό βαθύτατα”, σημείωσε.

“Θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα γίνουν αλλαγές στους κόλπους της κυβέρνησης”, πρόσθεσε.

Ο Αζάροφ προειδοποίησε εξάλλου τους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει από χθες την έδρα της κυβέρνησης ότι πρέπει να σταματήσουν την κινητοποίησή τους αυτή, διότι είναι παράνομη.

“Καλώ όλους όσοι πήραν τις παράνομες αυτές αποφάσεις να αποκλείσουν την κυβέρνηση να σταματήσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παραβιάζετε τον ποινικό κώδικα και θα λογοδοτήσετε”, υπογράμμισε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά την ομιλία του, στην ρωσική γλώσσα, ο Αζάροφ αποδοκιμάστηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

“Η κυβέρνηση αυτή ευθύνεται για το ότι ξυλοκοπήθηκαν παιδιά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ντροπή! Ευθύνεται για το ξεπούλημα της Ουκρανίας στην Ρωσία και για την διάψευση της ελπίδας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ντροπή!”, σημείωσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

“Η κυβέρνηση ψεύδεται”, υπογράμμισε παράλληλα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, την “ύψιστη προδοσία”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ