«Ένοχος» ο χορευτής των Μπολσόι

«Ένοχος» ο χορευτής των Μπολσόι

 

Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε σήμερα ενόχους τον πρώτο χορευτή Πάβελ Ντμιτριτσένκο των Μπαλέτων Μπολσόι και δύο συγκατηγορούμενούς του για την επίθεση με οξύ που σχεδόν τύφλωσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μπαλέτων Σεργκέι Φιλίν τον περασμένο Ιανουάριο.

Ύστερα από μία δίκη που διήρκεσε έναν μήνα, ο δικαστής έκρινε ότι ο Ντμιτριτσένκο και δύο συγκατηγορούμενοί του προκάλεσαν από πρόθεση σοβαρή σωματική βλάβη στο θύμα, τον Σεργκέι Φιλίν.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την επιβολή της ποινής 9ετούς κάθειρξης για τον 29χρονο Ντμιτριτσένκο. Η δικαστής Γελένα Μαξιμόβα αναμένεται να ανακοινώσει την ποινή αργότερα σήμερα.

Η επίθεση τη νύχτα της 17ης Ιανουαρίου, όχι μόνο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην όραση του Φιλίν, αλλά αποκάλυψε και το εχθρικό κλίμα που επικρατεί στα παρασκήνια του Θεάτρου Μπαλσόι πλήττοντας έτσι την φήμη ενός από τα πιο προβεβλημένα πολιτιστικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Ο Ντμιτριτσένκο έχει παραδεχτεί ότι ήθελε να επιτεθεί στον Φιλίν κι είχε ζητήσει από τον συγκατηγορούμενό του Γιούρι Ζαρούτσκι να εκτελέσει το σχέδιο της επίθεσης, αλλά είπε ότι δεν ήθελε να χρησιμοποιηθεί οξύ. Δήλωσε αθώος.

Κατά την ανάγνωση της απόφασης κι ενώ οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν μέσα σε ένα κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, η δικαστής είπε ότι ο Ντμιτριτσένκο είχε ενημερώσει τον συγκατηγορούμενό του Γιούρι Ζαρούτσκι την βραδιά της επίθεσης ότι ο Φιλίν επέστρεφε από το θέατρο στο σπίτι του.

Ο Ζαρούτσκι, ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του, δήλωσε ότι ήταν δική του ιδέα να πετάξει οξύ στο πρόσωπο του Φιλίν και δεν είχε ενημερώσει τον Ντμιτριτσένκο για αυτήν του την πρόθεση.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Αντρέι Λιπατόφ, φέρεται ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του από και προς τον τόπο της επίθεσης τον Ζαρούτσκι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ