Επιστροφή στις αγορές το 2014 για την Πορτογαλία

Επιστροφή στις αγορές το 2014 για την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία εργάζεται ιδιαίτερα «ενεργά» προκειμένου να προχωρήσει στην δημόσια προσφορά κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2014, μετά την προγραμματισμένη ανταλλαγή ομολόγων αυτή την εβδομάδα, και η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών αξιόγραφων θα συνεχίσουν να μειώνονται εν μέσω της εκδήλωσης σθεναρού ενδιαφέροντος από μέρους των επενδυτών για το κρατικό χρέος της χώρας, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών, Ιζαμπέλ Καστέλο Μπράνκο, σήμερα.

Η Λισαβόνα ευελπιστεί ότι θα βγει από το πρόγραμμα δανεισμού της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) περί τα μέσα του 2014, πιθανόν εξασφαλίζοντας προληπτικά μια γραμμή πιστώσεων – αν κι εξακολουθεί να υπάρχει μια σειρά από εμπόδια δημοσιονομικού χαρακτήρα.

«Ορισμένες φάσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής μας εξέπληξαν πολύ θετικά τους επενδυτές και υπάρχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, το οποίο νομίζω ότι θα μετουσιωθεί σε ζήτηση», είπε η Καστέλο Μπράνκο σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Από τις αρχές του 2014 θα εξετάσουμε την αγορά ομολόγων πολύ στενά και θα τεθεί ένα ζήτημα ευκαιρίας», δήλωσε η υπουργός, αποφεύγοντας να προβλέψει τα ποσά ή το χρόνο αποπληρωμής των αξιόγραφων που θα διαθέσει η Λισαβόνα. «Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόσβαση στις αγορές, νομίζω ότι θα εξασφαλίσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται για να μειωθούν οι αποδόσεις» των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, πρόσθεσε η ίδια.

Για την Καστέλο Μπράνκο, το ενδιαφέρον των επενδυτών βασίζεται στην επιτυχή προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος από πλευράς της σημερινής πορτογαλικής κυβέρνησης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το τελευταίο διάστημα «τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας οι οποίες είναι πολύ συνεπείς».

Το δεύτερο τρίμηνο η Πορτογαλία εξήλθε από τη χειρότερη ύφεση της οικονομίας της μετά την δεκαετία του 1970. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί για το σύνολο του 2013, όμως η Λισαβόνα αναμένει ανάπτυξη του πορτογαλικού ΑΕΠ με ρυθμό 0,8% το 2014.

Η βουλή της Πορτογαλίας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας για το 2014 -τον τελευταίο υπό το τριετές μνημόνιο δανεισμού της-, αλλά τα μέτρα που αυτός περιέχει δεν αποκλείεται να απορριφθούν από τα δικαστήρια, γεγονός που ίσως εμποδίσει ή καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η Καστέλο Μπράνκο εκτίμησε ότι η μειωμένη ρευστότητα στις αγορές στα τέλη της χρονιάς και η μειωμένη δυνατότητα των επενδυτών να λάβουν αποφάσεις την περίοδο των εορτών σημαίνει ότι η ενδεχόμενη δημοπράτηση κρατικών ομολόγων φέτος «αρχίζει να γίνεται περίπλοκη» υπόθεση.

«Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ξαναρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, ένα πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων που θα είναι όσο πιο τακτικό είναι δυνατόν», δήλωσε η υπουργός. «Θα γίνονται δημοπρασίες ομολόγων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καθώς θα ομαλοποιούμε την παρουσία μας στην αγορά, οι δημοπρασίες αυτές θα αποκτούν όλο και περισσότερη λογική», πρόσθεσε η ίδια.

Η ανταλλαγή παλαιότερων ομολόγων, που λήγουν το 2014, με νέα «έχει νόημα πριν την έκδοση νέων ομολόγων», επισήμανε η Καστέλο Μπράνκο, μερικές ώρες πριν το ταμείο διαχείρισης του πορτογαλικού κρατικού χρέους IGCP ανακοινώσει ότι η ανταλλαγή αυτή θα γίνει αύριο Τρίτη. Ο στόχος είναι να ανταλλαγούν ομόλογα τα οποία λήγουν το 2014 και το 2015 με νέα, τα οποία θα αποπληρωθούν το 2017 και το 2018.

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει την έκδοση κρατικών ομολόγων αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ανταλλαγή των ομολόγων θα δώσει στο υπουργείο Οικονομικών μεγαλύτερα περιθώρια όσον αφορά τις αποπληρωμές χρέους, καθώς τον Ιούνιο θα έπρεπε να καταβληθούν με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ και τον Οκτώβριο άλλα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θεωρήσαμε ότι αυτή ήταν μια καλή συγκυρία για να διαχειριστούμε ενεργά τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά το χρέος… μια καλή στιγμή για να βγούμε στις αγορές», δήλωσε εξάλλου η υπουργός Οικονομίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι μετά την ανακοίνωση της ανταλλαγής.

Η Πορτογαλία προχώρησε στην πρώτη δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων τον Μάιο, και είχε μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές, ενώ τα επιτόκια έφθασαν το χαμηλότερο επίπεδο αποδόσεων από το 2010 στην δευτερογενή αγορά. Τα επιτόκια αυξήθηκαν αλματωδώς μετά την πολιτική κρίση του Ιουνίου, αλλά πιο πρόσφατα επέστρεψαν στα επίπεδα του Ιουνίου, δηλαδή κάτω από το 6%.

Η Καστέλο Μπράνκο επέμεινε ότι αποκλείει μια δεύτερη δανειακή συμφωνία με την τρόικα και ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει προσεχώς για το εάν θα ζητήσει μια προληπτική γραμμή χορήγησης πιστώσεων ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και θα βγει από το μνημόνιο χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Το ταμείο διαχείρισης του κρατικού χρέους της Πορτογαλίας αναμένει ότι θα κλείσει το τρέχον έτος με ταμειακά διαθέσιμα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το μισό ποσό από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Λισαβόνας για το 2014, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Καστέλο Μπράνκο έκανε λόγο για μια «θέση αξιόλογης ρευστότητας» εν σχέσει με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός το οποίο δίνει στην πορτογαλική κυβέρνηση «περιθώριο ελιγμών στις συνομιλίες με την τρόικα των πιστωτών και στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για το 2014».

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ