Το Ιράν καλεί τη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία

Το Ιράν καλεί τη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία

 

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τη Σαουδική Αραβία σε συνεργασία για την προώθηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου και θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες για την ανάκτηση της επιρροής του Ιράν ως περιφερειακής δύναμης μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις.

“Θεωρούμε ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία οφείλουν να συνεργασθούν για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”, δήλωσε ο Μοχάμαντ Τζαβάλ Ζαρίφ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μασκάτ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή του Κόλπου μετά το Κουβέιτ. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε σήμερα στη Ντόχα του Κατάρ.

“Είμαι έτοιμος να επισκεφθώ τη Σαουδική Αραβία…θα την επισκεφθώ προσεχώς”, είπε προσθέτοντας ότι οι ιρανο-σαουδαραβικές σχέσεις “πρέπει να διευρυνθούν διότι θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία πολύ σημαντική χώρα για την περιοχή και ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο”.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προσπαθεί να πείσει τις μοναρχίες του Κόλπου ότι η συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου στη Γενεύη με τις μεγάλες δυνάμεις είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας.

“Η διευθέτηση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής και δεν γίνεται εις βάρος καμίας χώρας αυτής της περιοχής. Μην ανησυχείτε, η συμφωνία αυτή υπηρετεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής”, δήλωσε από το Κουβέιτ.

Οι μοναρχίες του Κόλπου υποδέχθηκαν θετικά την υπογραφή της συμφωνίας της Γενεύης, ωστόσο ανησυχούν μήπως ενθαρρύνει τις περιφερειακές φιλοδοξίες του σιιτικού Ιράν για κυριαρχική θέση στην περιοχή μέσω και της υποκίνησης των θρησκευτικών διαφορών.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις μοναρχίες του Κόλπου, που υποστηρίζουν τις αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις, και το Ιράν, που υποστηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της συριακής σύρραξης.

Η βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες του Ιράν είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του ιρανού προέδρου Χάσαν Ροχάνι.

Οταν ερωτήθηκε για το θέμα των τριών νησιών του Κόλπου που κατέχει το Ιράν , αλλά διεκδικούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Μοχάμαντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για διμερείς συνομιλίες για το ένα από αυτά, το Αμπού Μούσα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ