Μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Γαλλία

Μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Γαλλία

Μίνι σύνοδος κορυφής για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, μετά την ψηφοφορία που θα γίνει στον ΟΗΕ όσον αφορά στην χώρα και έπειτα από μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Περίπου 40 Αφρικανοί ηγέτες θα μετάσχουν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στο Παρίσι σε μια “σύνοδο κορυφής της γαλλικής προεδρίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αφρική”, η οποία θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Η μίνι σύνοδος κορυφής θα γίνει έπειτα από αυτήν, όπως και έπειτα από την ψηφοφορία που προβλέπεται να διεξαχθεί στα μέσα της εβδομάδας στον ΟΗΕ όσον αφορά μια απόφαση που θα επιτρέπει την ανάπτυξη μιας αφρικανικής δύναμης που θα υποστηρίζεται από την Γαλλία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στην μίνι αυτή σύνοδο κορυφής θα μετέχουν περίπου δέκα αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, οι ηγέτες γειτονικών χωρών, όπως και ο πρωθυπουργός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Νικολά Τιανγκάγε, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η μίνι σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος πολλών χωρών και θα επιτρέψει μια ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή της απόφασης αυτής του ΟΗΕ, πρόσθεσε επίσης η γαλλική προεδρία.

Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ θα επιτρέψει την ενίσχυση της αφρικανικής δύναμης που βρίσκεται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Misca), η οποία αποτελείται σήμερα από 2.500 στρατιώτες από το Τσαντ, το Καμερούν, το Κονγκό και την Γκαμπόν, η δύναμη της οποίας αναμένεται να ανέλθει σε 3.600.

Από την πλευρά της η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει περίπου χίλιους στρατιώτες για την υποστήριξη της αφρικανικής αυτής δύναμης.

Την ίδια ώρα η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 10 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ) υπέρ της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος.

Η βοήθεια αυτή θα χρησιμεύσει “στην προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, πόσιμου νερού και μιας επιμελητειακής υποστήριξης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, σε απάντηση στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης” στην χώρα αυτή, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός που είναι επιφορτισμένη με θέματα Διεθνούς Ανάπτυξης Τζάστιν Γκρίνινγκ.

“Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν στον Ερυθρό Σταυρό, στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες αρωγής να εντείνουν τα προγράμματά τους την ώρα που οι μάχες που διεξάγονται στην χώρα και οι κακές σοδειές εγκυμονούν τον κίνδυνο πρόκλησης μιας διατροφικής κρίσης τους προσεχείς μήνες”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η υπουργός.

Η βοήθεια αυτή αποσκοπεί επίσης “να προστατεύσει ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι τα κορίτσια και οι γυναίκες”, προσθέτει η ίδια.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 1,6 εκατομμύριο –δηλαδή στο ένα τρίτο του πληθυσμού– τον αριθμό των κατοίκων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που έχουν ανάγκη από τρόφιμα, προστασία, ιατρική περίθαλψη, πόσιμο νερό, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και καταλύματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ