Στα ΜΜΕ των ΗΠΑ το λάθος του ΠΟΥ

Στα ΜΜΕ των ΗΠΑ το λάθος του ΠΟΥ

Το λάθος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ελλάδα και τους φορείς του ιού HIV προβάλλεται σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ.

Ενδεικτικό είναι το εκτενές δημοσίευμα στο διαδικτυακό περιοδικό Daily Beast. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέπραξε «γκάφα άνευ προηγουμένου» σε σχέση με τη λανθασμένη αναφορά περί των κρουσμάτων του ιού του AIDS στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα σκόπιμης αυτο-μόλυνσης, με στόχο τη λήψη επιδόματος 700 ευρώ από το κράτος, για την οποία και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη, όπως υπογραμμίζεται.

Ωστόσο, πέραν του σφάλματος της έκθεσης, στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται λόγος για «υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα» που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του AIDS στην Ελλάδα, καταλογίζοντας την ευθύνη για το φαινόμενο αυτό αποκλειστικά στο κράτος και όχι στους ασθενείς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χώρα αναγκάστηκε να σταματήσει σειρά επιτυχημένων προγραμμάτων για το AIDS, συμπεριλαμβανομένου του ζωτικού για τους εξαρτημένους προγράμματος ανταλλαγής συριγγών, λόγω των αυστηρών μέτρων λιτότητας. «Όταν ένα κράτος δεν εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, τότε η ευθύνη βαρύνει το κράτος αυτό» δήλωσε στο αμερικανικό περιοδικό ο Νίκος Δέδες, επικεφαλής της ομάδας στήριξης εξαρτημένων ατόμων “Θετική Φωνή”.

Επίσης, γίνεται σύντομη αναφορά σε άλλα ανησυχητικά στοιχεία της έκθεσης του ΠΟΥ για την Ελλάδα, όσον αφορά τις αυτοκτονίες, καθώς και στο περιστατικό της σύλληψης 16 ιερόδουλων, τον περασμένο Μάιο, με την κατηγορία της σκόπιμης διάδοσης του ιού του AIDS και με την εκπρόσωπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκκα Παπαδοπούλου, να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να προστατεύσεις τη δημόσια υγεία ποινικοποιώντας τους ασθενείς».

«Ακόμα κι αν οι Έλληνες δεν αυτο-μολύνονται με τον ιό του AIDS, το πρόβλημα παραμένει πολύ μεγάλο, ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ