Μέρκελ κατά Ρωσίας

Μέρκελ κατά Ρωσίας

Υπενθυμίζοντας ότι “ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε” η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επέκρινε σήμερα τη Ρωσία για τις πιέσεις που άσκησε στην Ουκρανία προκειμένου να απορρίψει το Κίεβο την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα τελευταία λείψανα του Ψυχρού Πολέμου και ευχαρίστως θα συμμετάσχω” σ’ αυτήν τη διαδικασία, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, μία ημέρα προτού αναχωρήσει για το Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απόρριψη εκ μέρους της Ουκρανίας της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ η καγκελάριος τόνισε ότι “θα συνεχίσει να καλεί” το Κίεβο να προχωρήσει στην υπογραφή της. Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη η Μέρκελ θα συναντηθεί στη Λιθουανία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: η προσέγγιση με την Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται από τη Ρωσία ως απομάκρυνση από τη Ρωσία. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την αντίληψη του «είτε το ένα, είτε το άλλο»”, προειδοποίησε.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία απέρριψε αυτήν την ιστορική συμφωνία με την ΕΕ επικαλούμενη “αποκλειστικά οικονομικούς λόγους” και υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Ωστόσο την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το Κίεβο “μεταπείστηκε” από τη Ρωσία. Η Μόσχα πιέζει την Ουκρανία να ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση που έχει συγκροτήσει η Ρωσία μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ