Πορτογαλία-Στους δρόμους οι δικαστές

Πορτογαλία-Στους δρόμους οι δικαστές

Οι δικαστές στην Πορτογαλία έκαναν απεργία και διαδήλωσαν στην Λισαβόνα διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες προβλέπονται από τον προϋπολογισμό του 2014 και έχουν κυρίως στόχο την δικαιοσύνη, σύμφωνα με το σημαντικότερο συνδικάτο του τομέα.

Η απεργία αυτή προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας, καθώς πολλές δίκες αναβλήθηκαν, μολονότι δεν σταμάτησε η παροχή βασικών υπηρεσιών.

Η συμμετοχή στην σημερινή απεργία προσέγγισε το 90%, σύμφωνα με το συνδικάτο των δικαστών SMMP, το οποίο είχε ζητήσει την πραγματοποίησή της.

Περίπου 200 ως 300 δικαστές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Λισαβόνας, έχοντας ως στόχο να υπερασπιστούν ένα “αξιοπρεπές δικαστικό σύστημα” και “ανεξάρτητο”, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κινητοποίηση αυτή έχει στόχο να καταγγελθούν “το διαδοχικό πάγωμα των μισθών, οι οποίοι δεν έχουν αυξηθεί από το 2011 και οι μειώσεις προσωπικού”, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία της δικαιοσύνης, εξήγησε ο Ρούι Καρντόζο, επικεφαλής του συνδικάτου των δικαστών.

Οι απεργοί αντιτίθενται κυρίως σε μια αναδιοργάνωση του δικαστικού χάρτη, η οποία θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, σε μια μείωση του αριθμού των δικαστών.

Το συνδικάτο των δικαστών κάλεσε την κυβέρνηση “να διατηρήσει έναν επαρκή αριθμό δικαστών ώστε η δικαιοσύνη να μπορεί να διαδραματίζει τον ρόλο της”.

Η απεργία αυτή γίνεται την παραμονή της τελικής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπεται για το 2014, ο οποίος προβλέπει την εξοικονόμηση 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον έσοδα. Αυτή η νέα θεραπεία λιτότητας αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς της στόχους, οι οποίοι έχουν καθοριστεί μαζί με τους διεθνείς πιστωτές της.

Αύριο το CGTP, το βασικό κεντρικό συνδικάτο της χώρας, προβλέπει τη διεξαγωγή πολλών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά των νέων μέτρων λιτότητας του προϋπολογισμού.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ