Προειδοποιήσεις από το Τόκιο

Προειδοποιήσεις από το Τόκιο

Η Ιαπωνία προειδοποίησε την Κυριακή για τον κίνδυνο «απρόβλεπτων γεγονότων», μετά την απόφαση της Κίνας να οριοθετήσει «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» στον εναέριο χώρο που περιλαμβάνει τα νησιά υπό ιαπωνικό έλεγχο.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα (φωτό), δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απόφαση.

«Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια, η οποία μας οδηγεί στο να εξετάσουμε τον κίνδυνο απρόβλεπτων γεγονότων», είπε χαρακτηριστικά.

Η περιοχή που η Κίνα έθεσε τη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για την Κίνα), τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνικό έλεγχο, αλλά διεκδικούνται και από το Πεκίνο.

Ο κ. Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία μελετά τη δυνατότητα να φέρει την υπόθεση «σε ένα υψηλότερο επίπεδο» για να λάβει την οργισμένη απάντηση από την Κίνα που, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε το Τόκιο για «αβάσιμες και εντελώς ψευδείς» τοποθετήσεις, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στη Σεούλ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι είναι «λυπηρό» που η νέα περιοχή της κινεζικής αεράμυνας καταπατά επίσης το νοτιοκορεάτικο τμήμα αεράμυνας, δυτικά της νήσου Τζεγιού.

«Θα μιλήσουμε για το θέμα αυτό με την Κίνα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να θιγούν τα εθνικά μας συμφέροντα» αναφέρεται η ανακοίνωση του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ