• Ο προκλητικός πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας

  5:50 μμ, Πέμπτη 21 Νοε 2013 5:50 μμ, Πέμπτη 21 Νοε 2013
  Ο προκλητικός πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας

  Σε μια προκλητική δήλωσή προχώρησε ο πρώην ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ λέγοντας ότι θεωρεί γενέτειρα της δημοκρατίας την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα.

  Ήταν σαφές από την αρχή σε πολλούς πολιτικούς ότι η Ελλάδα δεν είχε την οικονομική αποδοτικότητα άλλων χωρών, τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα «Der Handelsblatt» και επεσήμανε ότι, αν και οι οικονομικές αδυναμίες ήταν γνωστές, δεν υπήρχαν προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή θρησκείας σε ό,τι αφορά την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές.

  "Τα πράγματα μάλλον έγιναν όπως συνήθως: Γνώριζε κανείς τις οικονομικές αδυναμίες, ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν προβλήματα σε θέματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η θρησκεία. Η Τουρκία αμέσως παραδίπλα είναι μεν οικονομικά πολύ πιο ισχυρή, αλλά τα θέματα αυτά δεν συνάδουν", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος. Ενώ όταν ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για το "μπόνους" της Ελλάδας, ως γενέτειρας της δημοκρατίας, απάντησε: "Ως γενέτειρα της δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα".

  Ο κ. Χέρτσογκ θεωρεί ακόμη αδικαιολόγητη την κριτική που ασκείται από τις χώρες του Νότου προς την Γερμανία, σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσωσης. "Δεν το παίρνω στα σοβαρά. Η Γερμανία στα μάτια τους κάνει τα πάντα λάθος», σημειώνει και υποστηρίζει ότι αν όμως δεν κάνει κανείς κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του να ηγείται. Αντίθετα, τονίζει, θα σήμαινε ότι θέλει να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη. «Θα δείτε, όταν περάσει η κρίση, τότε θα έρθουν αναπόφευκτα και πάλι οι φωνές των ίδιων επικριτών ότι η Γερμανία θα πρέπει να ηγηθεί", υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την κριτική και για το υψηλό εξαγωγικό πλεόνασμα της χώρας του.

  Ο ίδιος μίλησε για λάθος των χωρών εκείνων, οι οποίες είχαν παραλείψει μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας επί 60 χρόνια "Το να μιμούνται όμως τα λάθη τους μόνο για χάρη της ειρήνης, δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Τέλος ο κ. Χέρτσογκ, όπως δήλωσε, απορρίπτει την ιδέα ενός ευρώ για τον Βορρά και ενός για τον Νότο, καθώς, όπως εκτιμά, το ευρώ του Νότου θα βρισκόταν υπό πίεση, ενώ αυτό του Βορρά θα ανατιμάτο μαζικά και δεν θα χρειαζόταν καν να γίνεται πλέον λόγος για εξαγωγές. Βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση σημειώνει ότι θα υπήρχαν και κάποια πλεονεκτήματα.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα