Ποιος είναι ο ένοπλος του Παρισιού

Ποιος είναι ο ένοπλος του Παρισιού

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ στη γαλλική εφημερίδα “Λιμπερασιόν” άφησε μια επιστολή η οποία βρέθηκε στη διάρκεια της σύλληψής του. Σε αυτή την επιστολή  κάνει λόγο για μια “φασιστική συνωμοσία” και καταγγέλλει τα εγκλήματα του “καπιταλισμού” και τη “χειραγώγηση των μαζών” από τα μέσα ενημέρωσης, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν. Ο Ντεχάρ γράφει στην επιστολή του πως οι δημοσιογράφοι πληρώνονται “για να κάνουν τους πολίτες να καταπίνουν ψέματα με το κουτάλι”. Επικρίνει επίσης την κυβερνητική πολεμική στα προάστια της Γαλλίας όπου ζουν άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Αμπντελχακίμ Ντεχάρ, 48 ετών, που τραυμάτισε σοβαρά τη Δευτέρα πυροβολώντας με καραμπίνα έναν φωτογράφο στην αίθουσα υποδοχής της “Λιμπερασιόν” και ότι άνοιξε πυρ σε μια επιχειρηματική συνοικία κοντά στο Παρίσι, τέθηκε υπό κράτηση για απόπειρες δολοφονίας και απαγωγή.

Σύμφωνα με την ψυχιατρική εκτίμηση που είχε γίνει για τον Ντεχάρ όταν είχε καταδικασθεί, το 1998 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών,  είχε “τάση για ψεύδη”, αλλά δεν ήταν ψυχοπαθής.  Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Ντεχάρ είναι ο μοναδικός δράστης  των επιθέσεων στο Παρίσι και τα προάστιά του.

Ο δράστης βρέθηκε χθες το βράδυ ημιαναίσθητος σε ένα όχημα σταθμευμένο σε πάρκινγκ κοντά στο Παρίσι. Είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει παίρνοντας φάρμακα. Τέθηκε υπό  ιατρική παρακολούθηση και πρόκειται να ανακριθεί από την αστυνομία στο νοσοκομείο.

Ο Αμπντελχακίμ Ντεχάρ, γεννήθηκε στην ανατολική Γαλλία κι είχε καταδικασθεί το 1998 σε μια από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις των τριάντα τελευταίων ετών. Έφερε τότε το ψευδώνυμο Τούμι και είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών επειδή είχε αγοράσει την επαναληπτική καραμπίνα την οποία είχε χρησιμοποιήσει στην αιματηρή διαφυγή του το ζευγάρι Φλοράνς Ρε-Οντρί Μοπέν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί, στις 4 Οκτωβρίου 1944 στο Παρίσι.

Με κοντά μαλλιά και γυαλιά αλά Μάλκομ Χ, σύχναζε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στις καταλήψεις στις οποίες έκαναν αναρχικές και ακροαριστερές οργανώσεις, συχνά υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση.

Στη διάρκεια της δίκης του, ο Αμπντελχακίμ Ντεχάρ, ηλικίας τότε 33 ετών, είχε επιχειρήσει μάταια να πείσει το δικαστήριο πως ήταν πράκτορας της αλγερινής ασφάλειας με αποστολή να διεισδύσει στους κύκλους αυτούς για να εντοπίσει τυχόν φονταμενταλιστές. Καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης ίση με τη διάρκεια της προφυλάκισής του και αφέθηκε ελεύθερος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ