«Ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει»

«Ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει»

«Μήνυμα αντίστασης και άρνησης αποδοχής των τετελεσμένων», με «αμετάθετη απόφαση αγώνα ως τη δικαίωση», έφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, στην Αθήνα με την ομιλία που εκφώνησε στην εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με θέμα: «53 χρόνια πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με επάλληλες συνωμοσίες και παγίδες. Οι προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον»

«Σε πλήρη συμπόρευση με το σύνολο των δυνάμεων του Ελληνισμού θα δώσουμε τη μάχη της δικαιοσύνης και της επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας» επισήμανε ο κ. Ομήρου κάνοντας μία μακρά ιστορική αναδρομή στη σκληρή κυπριακή πορεία μέσα από την οποία, όπως είπε, έγινε συνειδητή η βαριά μοίρα της Κύπρου αλλά και η μελλοντική πυξίδα πλεύσης.

«Δεν υπάρχει δρόμος άλλος από εκείνο του χρέους και της τιμής. Έναντι παντός τιμήματος» σημείωσε ο κ. Ομήρου αναφέροντας ότι σήμερα «για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της, η γεωγραφική θέση της Κύπρου από επαχθές βάρος μπορεί να μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα». Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι λύση πραγματική, μόνιμη και δίκαιη δεν μπορεί να υπάρξει αν αφήνεται η αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Τουρκία και τη Βρετανία».

Το μήνυμα σήμερα, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι ότι «ο κυπριακός ελληνισμός δεν θα γονατίσει», καθώς «η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην ΕΕ, ούτε ότι η ΕΕ μπορεί να ανέχεται την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε χώρα μέλος της».

«Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε» πρόσθεσε ο κ. Ομήρου «ότι ο διάλογος όπως διεξάγεται δεν έχει προοπτική επιτυχίας. Οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών οδηγήθηκαν και πάλι σε αδιέξοδο. Ασφαλώς ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και με προφανείς κινδύνους από υποχωρήσεις οι οποίες με τη λεγόμενη κωδικοποίηση επιδιώκεται να καταστούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά».

Επίσης, τάχθηκε κατά της «στρατηγικής μονομερών υποχωρήσεων προς τους Τουρκοκυπρίους και τους Τούρκους υπηκόους», χαρακτηρίζοντάς την «αθεράπευτη αφέλεια» στη μάχη που δίνεται σήμερα για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τόνισε ότι «για να διασφαλιστεί ενότητα δράσης πρέπει να προταθεί ως βάση λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009», γι’ αυτό και «είναι επιτακτική ανάγκη να αναιρεθούν προτάσεις που συγκρούονται με τις πρόνοιές του».

«Το Κυπριακό» συνέχισε «είναι θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», επισημαίνοντας ότι δεν «είμαστε αντίθετοι σε Διεθνή Διάσκεψη, όμως με μόνο θέμα τη διεθνή πτυχή (κατοχή, κατάργηση εγγυήσεων, εποικισμό) και με συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων».

Βασική, όπως υπογράμμισε, είναι η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κύπρου και η απαίτηση μιας πιο ενεργούς ανάμιξης της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, «με τον διορισμό ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό πολιτικής προσωπικότητας και όχι τεχνοκράτη», όπως είναι σήμερα. Παράλληλα, υποστήριξε να επιδιωχθεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κύπρο βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου και η άρνηση συμόρφωσης της να οδηγεί σε οριστικό τερματισμό της ενταξιακής της πορείας.

Ο κ. Ομήρου ήταν κατηγορηματικά αρνητικός και ως προς τη διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού, και υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής που θα εγκαταλείπει τους χρεοκοπημένους χειρισμούς του παρελθόντος και σε συνδυασμό με τα νέα γεωοικονομικά και πολιτικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ, να βάλει την επίλυση σε νέα τροχιά. Σε αυτή τη βάση, εξήγησε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσει την ορθή διαχείριση του Κυπριακού η δεινή οικονομική κατάσταση της Κύπρου, ούτε κανείς πρέπει να διανοηθεί ότι αυτή θα ήταν δυνατόν να μας οδηγήσει στο να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεγάλη σημασία της συστράτευσης του ελληνισμού και την ενίσχυσή της Κύπρου όταν νοιώθει δίπλα της την Ελλάδα στον αγώνα της για δικαίωση.

«Σε αυτή την 53η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας» σημείωσε ο κ. Ομήρου ολοκληρώνοντας την ομιλία του, «ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και ανανεώνουμε την απόφαση για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», «με συστράτευση δυνάμεων, με συμπόρευση όλου του Ελληνισμού μπορούμε να ανοίξουμε ένα δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον».

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαίδων Αναστασίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, Λεωνίδας Μασσοστασής, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δριβελέγκας και οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης, Προκόπης Παυλόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Κωνσταντίνος Καραγκούνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ