Μυστηριώδης ρωσικός δορυφόρος διαλύθηκε στο διάστημα

Ο μυστηριώδης δορυφόρος «KOSMOS-2499» της Ρωσίας διαλύθηκε, ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη, σύμφωνα με την Space Force των ΗΠΑ. Η διάλυση του δορυφόρου δημιούργησε ένα σύννεφο συντριμμιών, το οποίο θα μπορούσε να παραμείνει σε τροχιά για εκατοντάδες χρόνια.

Όπως αναφέρει η Space Force των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί ανθρωπογενή αντικείμενα σε τροχιά, ο «KOSMOS-2499» διαλύθηκε την νύχτα της 3ης Ιανουαρίου 2023. Από την καταστροφή του δορυφόρου δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 85 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών, τα οποία περιφέρονται σε τροχιά 726 μίλια (1.169 χιλιόμετρα) πάνω από τη Γη. Η απόσταση είναι τέτοια, που είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί ένας αιώνας ή και περισσότερο, ώστε τα συντρίμμια να εκπέσουν και να καούν στην ατμόσφαιρα.

Μάλιστα αυτή είναι η δεύτερη διάλυση του «ΚOSMOS-2499». Η πρώτη έγινε στις 23 Οκτωβρίου 2021, δημιουργώντας 22 κομμάτια ανιχνεύσιμων συντριμμιών.

Η μυστική εκτόξευση του δορυφόρου

Ένα μυστήριο καλύπτει τον ρωσικό δορυφόρο «KOSMOS-2499». Εκτοξεύτηκε κρυφά στις 23 Μαΐου 2014, μαζί με τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους επικοινωνιών. Όμως, ο «KOSMOS-2499» δεν ήταν δηλωμένος στο μανιφέστο της εκτόξευσης. Από τότε πραγματοποιεί ασυνήθιστες κινήσεις, με αρκετούς να οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πειραματικό αντι-δορυφορικό όπλο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Moscow Institute of Physics and Technology, αναφέρεται πως ο δορυφόρος σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει πειραματικές τεχνολογίες κινητήρων.

Η αιτία της διάλυσης

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δορυφόρος διαλύθηκε έπειτα από μία έκρηξη στο σύστημα πρόωσης. Ήταν μικρής ισχύος όμως αποδείχθηκε αρκετή για να διαλύσει το σκάφος. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2020 σε ένα όμοιο σκάφος, το KOSMOS 2491, το οποίο είχε αποδοθεί επίσης σε έκρηξη στον κινητήρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ