Γαλλία: Εξέταση στο DNA του υπόπτου

Γαλλία: Εξέταση στο DNA του υπόπτου

 

Το γενετικό υλικό του υπόπτου για την επίθεση στη Λιμπερασιόν, θα εξεταστεί προκειμένου να συγκριθεί με αυτό που συλλέχθηκε στα γραφεία της εφημερίδας, στην οποία επιτέθηκε τραυματίζοντας έναν φωτογράφο και από ένα αυτοκίνητο τον οδηγό του οποίου είχε κρατήσει όμηρο κατόπιν, σύμφωνα με ερευνητές.

Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ο οποίος είναι πιθανόν ο ένοπλος ο οποίος κατατρομοκράτησε τη γαλλική πρωτεύουσα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ο άνδρας συνελήφθη σε ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης στο προάστιο Μπουά-Κολόμπ περί τις 19:00 (20:00, ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας ο άνδρας ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση μοιάζει εμφανισιακά με τον άνδρα ο οποίος καταγράφηκε σε κάμερες ασφαλείας στις επιθέσεις που σημειώθηκαν.

Ο ένοπλος, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι 35 ως 45 ετών, άρχισε τη σειρά των ενεργειών του το πρωί της Δευτέρας στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, όπου άνοιξε πυρ τραυματίζοντας σοβαρά έναν νεαρό φωτογράφο. Κατόπιν πυροβόλησε έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Σοσιετέ Ζενεράλ και κατόπιν πήρε όμηρο έναν οδηγό πριν εξαφανιστεί στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Τα δείγματα DNA που συλλέχθηκαν στα γραφεία της Λιμπερασιόν ταιριάζουν με εκείνα τα οποία βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, ανέφερε ο εισαγγελέας Ρομπέρ Ζελί. Όμως τα δείγματα αυτά δεν αντιστοιχούν σε κάποιο ύποπτο πρόσωπο στη βάση δεδομένων της αστυνομίας, η οποία χρονολογείται από το 1998.

Οι ελπίδες της αστυνομίας να συλλάβουν τον δράστη, ο οποίος είχε απειλήσει με ένα όπλο έναν δημοσιογράφο στο BFMTV την περασμένη εβδομάδα, βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην αναγνώρισή του από τους πολίτες χάρη στις εικόνες που καταγράφηκαν σε κάμερες ασφαλείας στα σημεία όπου προέβη στις επιθέσεις και στο μετρό και δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις αρχές, η αποψινή σύλληψη έγινε αφού ένας άνθρωπος ο οποίος είχε δει τις εικόνες αυτές κατήγγειλε ότι είδε τον δράστη. Η αστυνομία είχε λάβει εκατοντάδες τέτοιες καταγγελίες μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένας λευκός άνδρας μετρίου αναστήματος απλά ντυμένος με ένα κυνηγετικό τουφέκι σε μια θήκη κρεμασμένη σταυρωτά στο στήθος του. Μόνον χθες, η γραμμή που άνοιξε για το σκοπό αυτό η αστυνομία έλαβε 692 κλήσεις.

Η αστυνομία συνέχισε σήμερα να αναζητεί στοιχεία από 30.000 κάμερες στα δίκτυα του μετρό, σε τραμ, λεωφορεία και δημόσιους χώρους, ιδίως για να ανασυνθέσει τις κινήσεις του δράστη μετά την επίθεση στη Λιμπερασιόν.

Ο άνδρας είπε ελάχιστα κατά την τέλεση των πράξεών του.

Ειδικοί σε ζητήματα εγκληματολογικής ψυχολογίας οι οποίοι μίλησαν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν την υπόθεση ότι ο άνδρας ενδέχεται να έχει για κάποιο λόγο εχθρικές διαθέσεις έναντι των μέσων ενημέρωσης ή συμβόλων εξουσίας γενικά.

Ο Κριστόφ Κρεπέν, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των αστυνομικών UNSA, σχολίασε ότι δεν θεωρεί «πως έχουμε να κάνουμε με έναν επαγγελματία» στην συγκεκριμένη υπόθεση. «Μια τρομοκρατική ενέργεια διαπράττεται εν ονόματι κάποιας ιδεολογίας. Ένας ένοπλος ληστής έχει κίνητρο την απόσπαση χρημάτων. Αλλά γιατί κάποιος επιτίθεται σε μια εφημερίδα και κατόπιν απειλεί μια τράπεζα; Αυτός ο άνθρωπος έχει μια τελείως δική του λογική», πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ