Ανθρώπινο λάθος πίσω από την τραγωδία

Ανθρώπινο λάθος πίσω από την τραγωδία 

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 737, δείχνουν ότι η συντριβή του αεροσκάφους κατά την προσγείωσή του στην πόλη Καζάν της Ρωσίας οφείλεται σε λάθος χειρισμό, ανακοίνωσε μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση μιας πρώτης έκθεσης των ειδικών.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση και άλλα μέσ,α δείχνει το αεροσκάφος να πέφτει κάθετα με το ρύγχος του προτού εκραγεί.

«Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά την αποκωδικοποίηση του μαύρου κουτιού, η πτώση του αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται στους ελλιπείς χειρισμούς του πληρώματος σε μη φυσιολογικές συνθήκες», δήλωσε η πηγή αυτή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η πηγή έκανε τις δηλώσεις αυτές την ώρα που η Διακυβερνητική επιτροπή Αεροπλοΐας (MAK) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια πρώτη έκθεση σχετικά με την πορεία του αεροπλάνου πριν το δυστύχημα.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, την ώρα που το αεροσκάφος πλησίαζε στον διάδρομο προσγείωσης οι πιλότοι έκριναν ότι δεν είναι δυνατή η προσγείωση και επιτάχυναν προκειμένου το Μπόινγκ να κερδίσει ύψος και να γίνει μια δεύτερη προσπάθεια προσγείωσης.

Το αεροσκάφος στη συνέχεια άρχισε να χάνει ταχύτητα. Εκείνη τη στιγμή «το πλήρωμα στο πιλοτήριο άρχισε να θέτει το αεροπλάνο σε κάθετη πορεία», επισημαίνει η έκθεση.

Το αεροπλάνο, που είχε φτάσει σε ύψος περίπου 700 μέτρων, έπεσε κάθετα με ταχύτητα «μεγαλύτερη των 450 χιλιομέτρων την ώρα». Συνολικά, μόλις 45 δευτερόλεπτα πέρασαν από την ώρα που το Μπόινγκ προσπάθησε να κερδίσει ύψος και την συντριβή του.

Αξιωματούχος της MAK επεσήμανε πάντως ότι τα τελικά συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος θα καθοριστούν μόλις έχουν αναλυθεί όλες οι πληροφορίες.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι δεν έχει βρεθεί η κασέτα του άλλου μαύρου κουτιού που κατέγραφε τις συνομιλίες στο πιλοτήριο.

Οι ερευνητές έχουν ανακτήσει τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του πύργου ελέγχου με το πλήρωμα, τις οθόνες ελέγχου καθώς και το βίντεο στο οποίο καταγράφονται οι ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας που εργάζονταν την ώρα που συνετρίβη το Μπόινγκ.

Το Μπόινγκ 737 της ρωσικής εταιρείας Ταταρστάν, που προερχόταν από τη Μόσχα, συνετρίβη την Κυριακή το βράδυ στο αεροδρόμιο του Καζάν, στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 44 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ