Γεύμα για όλους με 2,5 ευρώ

«Το μενού για σήμερα περιλαμβάνει πένες με μελιτζάνα και φέτα, αρακά και κοκκινιστό με πατάτες. Οι φρεσκομαγειρεμένες μερίδες παρασκευάζονται με αγνά υλικά και συνοδεύονται πάντα με κουβέρ». Η παραπάνω περιγραφή δεν αφορά στο φαγητό κάποιου γκουρμέ εστιατορίου, αλλά σ’ έναν πρωτοποριακό θεσμό του δήμου Αχαρνών και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, «Γεύμα για όλους».

Στην πλατεία του δημαρχείου Αχαρνών έχει στηθεί ένα κιόσκι, όπου οι δημότες μπορούν τις καθημερινές να προμηθεύονται σπιτικό φαγητό σε χαμηλή τιμή, μόλις 2,5 ευρώ ανά μερίδα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους και δεν απαιτείται η εγγραφή σε κάποια λίστα.

«Υπήρχαν εδώ και καιρό έντονα τα σημάδια των ανθρώπων που προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της σίτισής τους. Ο δήμος σ’ αυτήν την οικονομική συγκυρία δεν μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη σίτισης. Για το λόγο αυτό καταλήξαμε στην παροχή γευμάτων με πολύ χαμηλό αντίτιμο», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ, Σταύρος Κοπαλάς.

Για τη συγκεκριμένη ενέργεια ο δήμος προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος και η τελική επιλογή της επιχείρησης έγινε με γνώμονα τη χαμηλή τιμή, αλλά και τις πιστοποιημένες με HACCP και ISO υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει καθημερινά, από τις 11 το πρωί ως τις 3.30 το μεσημέρι, έξι διαφορετικά φαγητά, σε ειδική συσκευασία προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να τα πάρει σπίτι του. Το μενού εναλλάσσεται καθημερινά και περιλαμβάνει κυρίως λαδερά, όσπρια, κρέας και ζυμαρικά. «Τα δημοφιλέστερα είναι τα ζυμαρικά και τα φαγητά που περιλαμβάνουν κρέας, ενώ ο κόσμος δεν προτιμάει πολύ τα λαδερά», υποστηρίζει ο εργαζόμενος στο κιόσκι, Κωνσταντίνος Μάνος.

Με το συγκεκριμένο θεσμό ανακουφίζονται, κυρίως, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εργαζόμενες μητέρες, πολύτεκνοι, αλλά και άνθρωποι χωρίς οικογένεια. Υπολογίζεται ότι ήδη στις πρώτες ημέρες λειτουργίας του θεσμού εξυπηρετούνται καθημερινά 80-100 άνθρωποι. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά και περιμένουμε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αύξηση της προσέλευσης του κόσμου», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ και συμπληρώνει ότι ο δήμος θα εξετάσει, ανάλογα με τις ανάγκες των δημοτών, τη λειτουργία του περιπτέρου και τα Σαββατοκύριακα. «Πάντα με σεβασμό στις επιχειρήσεις εστίασης της περιοχής που βιώνουν πολύ έντονα την κρίση», σπεύδει να προσθέσει.

Η Ελένη Αβραμίδου επέλεξε να προμηθευτεί από το κιόσκι πένες με μελιτζάνα. Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολύ καλή ιδέα για τους εργαζόμενους και όσους άλλους δεν μπορούν να μαγειρέψουν. «Είναι εντυπωσιακή προσπάθεια. Ελπίζω να έχει ανταπόκριση από τον κόσμο, προκειμένου να συνεχιστεί», λέει για να συμπληρώσει ότι και η ποιότητα του φαγητού είναι πολύ καλή και η εξυπηρέτηση των υπαλλήλων υψηλού επιπέδου.

Εξίσου ευχαριστημένη δηλώνει και η Βασιλική Μέγα, η οποία ήρθε για δεύτερη φορά σήμερα στην πλατεία του δημαρχείου, προκειμένου να προμηθευτεί φαγητό για εκείνη και την οικογένειά της. «Υπάρχει πολλή φτώχια στο Μενίδι και με την πρωτοβουλία αυτή ο κόσμος έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί καλές μερίδες φαγητού σε πολύ χαμηλή τιμή», τονίζει.

Σε επόμενο στάδιο ο δήμος Αχαρνών προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγράμματος δωρεάν σίτισης για οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ