Ελικόπτερα μεταφέρουν βοήθεια στις Φιλιππίνες

Ελικόπτερα μεταφέρουν βοήθεια στις Φιλιππίνες

 

Αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα μεταφέρουν σήμερα βοήθεια την οποία χρειάζονται απελπισμένα πεινασμένοι χωρικοί σε απομακρυσμένες περιοχές των κατεστραμμένων από τον τυφώνα κεντρικών Φιλιππινών, ενώ επιζήσαντες της καταστροφής συνέρρευσαν ομαδικά σήμερα, Κυριακή, στις ερειπωμένες εκκλησίες για να προσευχηθούν για το αβέβαιο μέλλον τους.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται αντιμέτωπες μ’ ένα γιγάντιο έργο ανοικοδόμησης μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 3.974 ανθρώπους και άφησε 1.186 αγνοούμενους, ενώ πολλές απομονωμένες κοινότητες δεν έχουν ακόμη δεχθεί σημαντική βοήθεια παρά τη μαζική διεθνή προσπάθεια αρωγής.

Οι αρχές των Φιλιππινών και διεθνείς υπηρεσίες αρωγής βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της καταστροφής υπολογίζεται τώρα σε 4 εκατομμύρια, από 900.000 που υπολογιζόταν στα τέλη της περιασμένης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο, ο οποίος αιφνιδιάσθηκε από την κλίμακα της καταστροφής και επικρίθηκε από ορισμένους για το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της ήταν μερικές φορές χαοτικές, επισκέφθηκε σήμερα πληγείσες περιοχές. Επεδίωξε και πάλι να επιρρίψει την ευθύνη για τα προβλήματα στις τοπικές αρχές, οι προετοιμασίες των οποίων είπε πως δεν ήταν επαρκείς.

Στην Γκουιουάν, μια παραλιακή πόλη που επλήγη σοβαρά στην ανατολική επαρχία Σαμάρ, επαίνεσε το δήμαρχο επειδή πραγματοποίησε όπως έπρεπε την εκκένωση της πόλης με αποτέλεσμα οι νεκροί να περιορισθούν σε λιγότερους από 100, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες πόλεις, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο.

“Για το τι συνέβη αλλού, προτιμώ να μην μιλήσω. Ως πρόεδρός σας, δεν μου επιτρέπεται να οργίζομαι ακόμη κι όταν είμαι ήδη συγχυσμένος. Απλώς το υπομένω”, είπε ο Ακίνο. “Μέχρι να μείνω ικανοποιημένος απ’ αυτά που βλέπω, θα μείνω κάμποσο εδώ”.

Παρόλο που τα πακέτα με τη βοήθεια έχουν αρχίσει να φθάνουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και μεγάλο μέρος τους μεταφέρεται από ελικόπτερα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι κάτοικοι εξακολουθούν να πεινούν σε ορισμένες ορεινές επαρχίες. Πρόσθεσε πως οι πληροφορίες από αρκετές δυτικές επαρχίες της περιφέρειας Βισάγιας είναι “περιορισμένες”, ενώ το 60% των ανθρώπων στις βορειοανατολικές πόλεις της επαρχίας Καπίς χρειάζεται βοήθεια σε τρόφιμα.

“Εξακολουθώ να ανησυχώ για την υγεία των εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση ανάγκης”, ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος.

Ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικών και αναπνευστικών ασθενειών και διάρροιας είναι πολύ υψηλός, ενώ τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

“Βρέχει πολύ, έτσι όλα είναι βρεγμένα. Η ποιότητα του νερού δεν είναι καλή”, δήλωσε ο Ζαν Πλετίνξ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. “Η Γκουϊουάν έχει καταστραφεί εντελώς. Δεν έχει μείνει τίποτε. Όλα είναι διαλυμένα. Το νοσοκομείο έχει ισοπεδωθεί τελείως”.

Στο Καμπουνγκάαν, ένα χωριό στο εσωτερικό της περιφέρειας Τανάουαν της επαρχίας Λέιτε -όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι-, η άφιξη σήμερα ενός αμερικανού ελικοπτέρου Σίχοκ ήταν η πρώτη έξωθεν βοήθεια αφότου ο Χαϊγιάν έπληξε την περιοχή.

Με πρώτα τα παιδιά, πολλοί χωρικοί έτρεξαν να υποδεχθούν το ελικόπτερο. Φώναζαν “Ευχαριστώ! Ευχαριστώ!” καθώς δύο μέλη του πληρώματος έβγαζαν πακέτα με βοήθεια τα οποία έφεραν τη σφραγίδα “από τον αμερικανικό λαό”.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 50 πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή. Η Ιαπωνία έχει στείλει τρία πλοία με φορτηγά και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Σιγκαπούρη έχουν στείλει αεροπλάνα C130 για να βοηθήσουν στην παράδοση της βοήθειας.

Η κυβέρνηση υπολόγισε τις ζημιές στις υποδομές και τη γεωργία σε περίπου 10 δισεκ. πέσος (230 εκατ. δολάρια).

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι το οικονομικό και το ανθρώπινο κόστος μπορεί να αυξηθούν αν η βοήθεια στους αγρότες στις περιοχές των ορυζώνων δεν φθάσει εγκαίρως ώστε να προλάβουν να φυτέψουν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο για την επόμενη σεζόν. Πρόσθεσε πως η αλιεία, μια άλλη κρίσιμης σημασίας πηγή τροφής, έχει πληγεί σοβαρά εξαιτίας του τυφώνα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ