Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κληρίδη

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Κληρίδη

 

Με τετραήμερο δημόσιο πένθος, που άρχισε από το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τρίτης και τέλεση της κηδείας του με τιμές εν ενεργεία προέδρου της Δημοκρατίας η Κυπριακή Πολιτεία τιμά την μνήμη του πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ανάλωσε την ζωή του για την Κύπρο.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου (ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει εσπευσμένα απόψε από την σύνοδο της Κοινοπολιτείας) η κηδεία θα τελεστεί την Τρίτη, 19η Νοεμβρίου 2013, στον ναό της του Θεού Σοφίας στην Λευκωσία. Η ημέρα της κηδείας θα τηρηθεί ως δημόσια αργία. Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την έναρξη της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη. Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι «ο αποχαιρετισμός μιας απαστράπτουσας πολιτικής και πολιτειακής προσωπικότητας που τίμησε την Κύπρο, την πολιτική και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και που αναβάθμισε δημόσιες θέσεις δεν είναι εύκολο καθήκον».

Τα λόγια, είπε, μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Γλαύκου Κληρίδη και συνέχισε: «Ως νέος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ελεύθερου κόσμου και αγωνίστηκε με τους συμμάχους εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Στην Κύπρο υπήρξε παρών στον εθνικοαπελευθερωτικό αντιαποικιακό αγώνα του ‘55-‘59, στην εγκαθίδρυση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας και των όσων δραματικών ακολούθησαν με αποκορύφωμα την εθνική τραγωδία του 1974. Αλλά και των δύσκολων χρόνων που ακολούθησαν για την ανασυγκρότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυπριακής οικονομίας και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που υπήρξε το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ελληνισμού μετά την καταστροφή του 1974».

Ο Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ο κ. Ομήρου, έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στη βασανιστική πορεία της Κύπρου και του λαού μας.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη μετριοπαθή, απόλυτα θεσμικό, οξυδερκή, ικανό διαπραγματευτή. «Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού. Και η σύνοψη της ζωής του θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός λαός, η πολιτική του διαδρομή θα αποτελεί παράδειγμα ήθους, εντιμότητας, προσήλωσης στο καθήκον, ανιδιοτελούς προσφοράς και αξιοπρέπειας», επεσήμανε ο κ. Ομήρου

Η Κύπρος και ο ευρύτερος Ελληνισμός θα τον θυμούνται πάντα με αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη, κατέληξε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας.

Το Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αποφάσισε και τα ακόλουθα:

– Η σορός του αείμνηστου πρώην προέδρου Γλαύκου Κληρίδη τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 από τις 9:00 έως 19:00, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

– Να ανοιχτεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα Μέλη του Διπλωματικού Σώματος και οι Πολιτειακοί Αξιωματούχοι.

– Να ανοιχτούν βιβλία συλλυπητηρίων σε όλες τις Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Ενέκρινε το ακόλουθο κείμενο, που θα κατατεθεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων, το οποίο θα είναι προς υπογραφή, για τον αποθανόντα πρώην πρόεδρο:

«Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του βουλευτή, προέδρου της Βουλής, Υπουργού, διαπραγματευτή και προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού».

– Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία

-Κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους όλες οι επίσημες εκδηλώσεις να αναβληθούν, καθώς και η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Κληθείς να αναφερθεί στην πολιτική πορεία, αλλά και την προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη, του οποίου και ο ίδιος υπήρξε στενός συνεργάτης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχουν ήδη λεχθεί πολλά και τουλάχιστον όσο γνώρισα τον Γλαύκο Κληρίδη από κοντά ήταν πάντα εναντίον της υπερβολής. Για αυτό, να σεβαστούμε το μέτρο Γλαύκου Κληρίδη».

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «δεν ήταν αποκλειστικά ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης διεθνούς εμβέλειας, αλλά και ένας σπάνιος άνθρωπος. Στον Γλαύκο Κληρίδη διέκρινε κανείς, εκτός από την πολιτική οξυδέρκεια και το στρατηγικό μυαλό σε ό,τι αφορά μεγάλες πολιτικές επιλογές, μια απεριόριστη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό και ένα ήθος ανεπανάληπτο». Όσοι τον ζήσαμε από κοντά, μάς καθοδηγούσε όχι με τα λόγια, αλλά με το προσωπικό παράδειγμα, κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ