40ήμερο πένθος για τον Κληρίδη

40ήμερο πένθος για τον Κληρίδη

 

40ήμερο πένθος κήρυξε ο ΔΗΣΥ για το θάνατο του ιδρυτή του και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Σε έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος αποφασίστηκαν τα εξής: 

 

1. κηρύττεται 40ήμερο πένθος

2. Καθ’ όλη τη διάρκεια  του 40ήμερου πένθους, οι σημαίες στα Κεντρικά, επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία του ΔΗΣΥ θα κυματίζουν μεσίστιες.

3. Σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο θα παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.

4. Την ημέρα της κηδείας όλα τα γραφεία του ΔΗΣΥ θα παραμείνουν κλειστά. 

5. Μετονομασία του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης.

6. Αναθεωρημένη έκδοση του Λευκώματος Γλαύκου Κληρίδη.

7. Άνοιγμα από την Κυριακή, ηλεκτρονικού βιβλίου συλλυπητηρίων στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.clerides.org για όσους συμπολίτες μας στην Κύπρο ή στο εξωτερικό δεν μπορέσουν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων που θα ανοίξει η Κυπριακή Δημοκρατίας.  

8. Ταυτόχρονα, το Πολιτικό γραφείου του ΔΗΣΥ καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΣΥ και εκτιμητές του Γλαύκου Κληρίδη καθώς και ολόκληρο τον κυπριακό λαό, όπως αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο ηγέτη.  

 

 

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Η Κύπρος θρηνεί…»

 

Η Κύπρος θρηνεί τον Γλαύκο Κληρίδη, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι «εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι για την απώλεια του μεγάλου μας ηγέτη, πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδρυτή, πρώην Προέδρου και Επίτιμου Προέδρου του κόμματός μας Γλαύκου Κληρίδη».

 «Ταυτόχρονα, εκφράζουμε εκ μέρους της ηγεσίας και των φίλων και οπαδών του κόμματος μας την μεγάλη υπερηφάνεια, για το γεγονός ότι οι αξίες του κόμματος μας καθορίστηκαν από ένα πολιτικό διεθνούς εμβέλειας, ένα οραματιστή με ευλαβική πίστη στη δημοκρατία, την συνεννόηση, την ελευθερία», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να κηρύξει 40ημερο πένθος, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ανάλωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων και του Ελληνισμού γενικότερα, αλλά και των πανανθρώπινων αξιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι ως πολιτικός, ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, με τη δράση του πέτυχε να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος. Να ενώσει τις διαθέσιμες δυνάμεις του κυπριακού ελληνισμού για να πετύχει την ανασυγκρότηση μέσα από τα συντρίμμια της εισβολής και την εθνική συμφιλίωση.

Ανέφερε, επίσης, ότι πριν από τριάντα επτά χρόνια, ο Γλαύκος Κληρίδης ίδρυσε τον Δημοκρατικό Συναγερμό, «καθορίζοντας το πολιτικό στίγμα της παράταξής μας».

 

«Μας δίδαξε τη μεγάλη αξία της ευθύνης να λαμβάνεις αποφάσεις, που όσο και αν αντιστρέφονται το λαϊκό αίσθημα, εξυπηρετούν το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας. Η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, αλλά και η αποτελεσματικότητά του στην εφαρμογή των στρατηγικών του επιλογών, εξακολουθούν να είναι ζητούμενα της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό χάσαμε τον πολιτικό μας πατέρα. Τον άνθρωπο και τον πολιτικό που με τη δράση του και την καθοδήγηση του επηρέασε καθοριστικά και ευεργετικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε», πρόσθεσε.

Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη

 

Στο μεταξύ, πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίας του, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου τήρησαν μονόλεπτη σιγή στην μνήμη του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 94 χρόνων.

 

Στην αίθουσα όπου συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε φωτογραφία του Γλαύκου Κληρίδη και ο Πρόεδρος του κόμματος στην αρχή της συνεδρίας είχε πει: «Η Κύπρος από χθες θρηνεί τον μεγάλο ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη».

 

 

Στην είσοδο των Κεντρικών Γραφείων του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκαν πλακάτ, με φωτογραφίες του Γλαύκου Κληρίδη, στις οποίες εναποτέθηκαν λουλούδια και κεριά.

 

Στο ένα αναγραφόταν: «Σε ευχαριστούμε γιατί μας έμαθες τι θα πει πολιτικό ήθος. Σε ευχαριστούμε που μας δίδαξες τον πατριωτισμό του υγιούς Έλληνα . Σε ευχαριστούμε γιατί μας έβαλες κοντά σου δείχνοντας μας το μεγαλείο αυτού που φτάνει στο άφταστο για ό,τι πιστεύει. Σε ευχαριστούμε πατέρα. Σε ευχαριστούμε για την μοναδική παρακαταθήκη που μας κληροδότησες. Σε ευχαριστούμε γιατί μαζί σου μάθαμε να ονειρευόμαστε…Περήφανοι Πρωτοπόροι».

 

Ένα άλλο πλακάτ έγραφε: « ‘Μητρός Τε και Πατρός Και Των Άλλων Προγόνων Απάντων Τιμιώτερον Εστίν Η Πατρίς’. Ευχαριστούμε που μας τίμησες με την ακεραιότητα σου».

 

Σε πλακάτ της ΦΠΚ Πρωτοπορίας αναγράφεται: «Οι ιδέες δεν πεθαίνουν. Αυτές θα είναι ο δρόμος. Αιώνια λοιπόν θα ζεις. Περήφανος Πρωτοπόρος. Σε ευχαριστούμε Πατέρα. Την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω».

 

Πηγή:sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ