Συνάντηση Πανέτα-Μπαράκ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα καλωσόρισε χθες τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ στο Πεντάγωνο, όπου είχαν συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Πεντάγωνο δεν έδωσε στην δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση πέραν του ότι οι Πανέτα και Μπαράκ συζήτησαν, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσεϊ, για την σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως η Συρία, το Ιράν και η ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Στην διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Μπαράκ είναι επίσης προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντόνιλον, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Η επίσκεψη σημειώνεται μερικές ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου είπε στην κυβέρνησή του την Κυριακή ότι το Ιράν θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης.

Τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ περί του ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί ότι ο χρόνος εξαντλείται στο πλαίσιο της προσπάθειας να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μόνο με κυρώσεις ήγειρε φόβους στην Ουάσινγκτον ότι η χώρα που αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μπορεί να εξαπολύσει ‘προληπτικά’ στρατιωτικά πλήγματα.

Το Ισραήλ καλωσόρισε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ σε βάρος του Ιράν, όμως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και αξιωματικοί του στρατού επιμένουν ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Ο Μπαράκ έχει διαψεύσει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τεχεράνη, η οποία επαναλαμβάνει διαρκώς ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

Ωστόσο χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι η πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα –η χρήση διπλωματίας και κυρώσεων– για να καμφθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει ακόμα χρόνο για να δρέψει αποτελέσματα, καθώς η Τεχεράνη δεν έχει «εκδηλωθεί» στην κατεύθυνση της προσπάθειας απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου.

Ο Ομπάμα έχει επικεντρωθεί στην διπλωματική προσέγγιση για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να πιεστεί το Ιράν διαμέσου κυρώσεων, τόνισε ο Κάρνεϊ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ο χρόνος και ο χώρος για να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε αυτή την προσέγγιση», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν αφαιρείται καμιά επιλογή από το τραπέζι στην προσπάθειά μας να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ