«Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ποτέ τον ρατσισμό»

«Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ποτέ τον ρατσισμό»

«Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ποτέ τον ρατσισμό», δήλωσε από το νησί Γκορέ, στα ανοικτά του Ντακάρ, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς αναφερόμενος στις επιθέσεις της ακροδεξιάς εναντίον της συναδέλφου του υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά.

Το Γκορέ, νησί-σύμβολο του δουλεμπορίου, «είναι ένας τόπος μνήμης και επίσης ένας τόπος συμφιλίωσης, όμως η συμφιλίωση δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν κατανοούμε την ιστορία και αν δεν ξεχνάμε τι έχει συμβεί», δήλωσε ο Βαλς μετά την επίσκεψή του στο Σπίτι των Σκλάβων που βρίσκεται στο νησί.

«Γνωρίζετε ότι στη Γαλλία υπάρχει μια συζήτηση για την επανεμφάνιση του ρατσισμού, γνωρίζετε ότι η Κριστιάν Τομπιρά, υπουργός Δικαιοσύνης, δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου βίαιη επίθεση επειδή είναι μαύρη από την ακροδεξιά και από τον ακροδεξιό Τύπο. Αυτό θα πρέπει να προκαλέσει αγανάκτηση, να κινητοποιήσει την κοινωνία», συνέχισε ο γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τον Βαλς «με την επίσκεψή μου εδώ στο Γκορέ, ήθελα επίσης να περάσω ένα μήνυμα στους συμπατριώτες μου: δεν πρέπει ποτέ να αποδεχθούμε τον ρατσισμό».

Το γαλλικό ακροδεξιό περιοδικό Minute είχε την Τετάρτη στο εξώφυλλό του μια φωτογραφία της Τομπιρά, η οποία έχει γεννηθεί στην Γαλλική Γουιάνα, με τη λεζάντα «Η πονηρή σαν τον πίθηκο Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα της».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ