Άφιξη Κάμερον στη Σρι Λάνκα

Άφιξη Κάμερον στη Σρι Λάνκα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έφτασε στη Σρι Λάνκα για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας η οποία όμως μποϊκοτάρεται από διάφορους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Κάμερον προσγειώθηκε στο Κολόμπο περίπου στις 18:30 GMT της Πέμπτης, σύμφωνα με ένα φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP.

Σε αυτή την τριήμερη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας δεν θα μετάσχουν οι ηγέτες της Ινδίας, του Καναδά και του Μαυρίκιου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της Σρι Λάνκα να επιτρέψει μια διεθνή έρευνα ,σχετικά με τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης των ανταρτών Ταμίλ, το 2009.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μεταβεί την Παρασκευή το απόγευμα στο βορρά, στην περιοχή Τζάφνα, μια πρώην εμπόλεμη ζώνη που κυριαρχείται από τους Ταμίλ, όπου διεξήχθησαν αιματηρές μάχες. Θα γίνει ο πρώτος ξένος πολιτικός ηγέτης που θα επισκεφθεί αυτόν τον τομέα.

Πριν από την αναχώρησή του για την Ασία, ο Κάμερον υπερασπίστηκε της απόφασής του να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, υποσχόμενος στην κοινότητα των Ταμίλ να ζητήσει από το επίσημο Κολόμπο έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου.

«Το να βρίσκεσαι στη Σρι Λάνκα, σου δίνει την ευκαιρία να φέρεις στο προσκήνιο μερικά από τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε πει την Τετάρτη ο Κάμερον.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα συνέτριψε το 2009 την αυτονομιστική εξέγερση της μειονότητας των Ταμίλ στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι. Η Σρι Λάνκα είναι μια πρώην βρετανική αποικία, γνωστή ως Κεϋλάνη, που έγινε ανεξάρτητη το 1948.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ