Παγόβουνο όσο η Σιγκαπούρη απειλεί τις θαλάσσιες οδούς

Παγόβουνο όσο η Σιγκαπούρη απειλεί τις θαλάσσιες οδούς 

Ένα παγόβουνο έκτασης 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων -όσο δηλαδή η Σιγκαπούρη, μεγαλύτερο από το Σικάγο και οκταπλάσιο του Μανχάταν- που αποκολλήθηκε από παγετώνα της Ανταρκτικής τον περασμένο Ιούλιο αποτελείδυνητική απειλή για τα εμπορικά πλοία που κινούνται στις θαλάσσιες οδούς του νότιου Ατλαντικού.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα μοιραίο θαλάσσιο δυστύχημα, το Εθνικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Έρευνας της Βρετανίας (NERC) χορήγησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ομάδα Βρετανών ερευνητών οι οποίοι θα παρακολουθούν την τροχιά του γιγάντιου παγόβουνου.

Πρόκειται για το τρίτο παγόβουνο που αποκολλάται από τον παγετώνα Πάϊν Άϊλαντ από το 2001 και εντεύθεν, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα κινούμενα ρεύματα πάγου στην Ανταρκτική

Ακόμα και αν το παγόβουνο δεν μετακινηθεί προς τον Νότιο Ατλαντικό συντρέχουν άλλοι λόγοι ανησυχίας. “Εάν παραμείνει στην ακτή της Ανταρκτικής, θα λιώσει σταδιακά και θα επηρεάσει την πυκνότητα και την ταχύτητα του ρεύματος. Εάν κινηθεί βόρεια, θα λιώσει ταχύτερα ωστόσο μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα επιστροφής του ρεύματος με τη δημιουργία ενός στρώματος θερμότερου νερού πάνω από το πυκνότερο νερό του ωκεανού” αναφέρει ο Γκραντ Μπιγκ από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Το φαινόμενο αυτό από μόνο του δεν θα έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ωστόσο εάν περιστατικά όπως αυτό επαναληφθούν ίσως υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο Κλίμα της περιοχής.

Οι πάγοι στην Αρκτική

Στους αντίποδες του πλανήτη οι θερινοί πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό επανέκαμψαν σχετικά μετά από την τεράστια συρρίκνωση που καταγράφηκε το 2012, ωστόσο παραμένουν σε πολύ χαμηλά ιστορικά επίπεδα, όπως ανακοίνωσε η ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Σε προκαταρκτική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή, ο WMO αναφέρει ότι οι πάγοι της Αρκτικής έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο του ετήσιου κύκλου τους στις 13 Σεπτεμβρίου, καλύπτοντας έκταση 5,1 εκατ. τετρ. χλμ, σημαντικά μεγαλύτερη από τα 3,4 εκατ. τετρ. χλμ που κάλυψαν πέρυσι.

Πρόκειται για το έκτο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο παγοκάλυψης, 18% ή 1,1 εκατ. τετρ. χλμ κάτω από το μέσο επίπεδο της περιόδου 1981-2010.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα ότι το 2013 θα αποτελέσει ένα από τα θερμότερα καταγεγραμμένα έτη από το 1850 που διενεργούνται μετρήσεις με μέση θερμοκρασία 0,48 βαθμών Κελσίου ανώτερη του μέσου όρου των ετών 1961-1990.

Πηγή: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ