Λεηλασίες και χάος στις Φιλιππίνες

Λεηλασίες και χάος στις Φιλιππίνες

Τεταμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην επαρχία Τακλομπάν , καθώς χιλιάδες είναι οι Φιλιππινέζοι που προσπαθούν μάταια να εγκαταλείψουν την πόλη, που έχει καταστραφεί από τον τυφώνα Χαγιάν. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διασωθέντες είναι η εξαιρετικά αργή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες όταν κατάρρευσε ένας τοίχος μιας αποθήκης ρυζιού την οποία πλήθος ανθρώπων λεηλατούσε στην Αλανγκαλάνγκ, 17 χιλιόμετρα από την Τακλομπάν.

Κάποιοι από το πλήθος κατάφεραν να φύγουν με 33.000 σακιά ρυζιού που ζύγιζαν 50 κιλά το καθένα. Αποθήκες με τρόφιμα και ποτά, αλλά και φάρμακα λεηλατήθηκαν επίσης στην πόλη Πάλο της επαρχίας Λέιτε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Τακλομπάν Τέκσον Τζον Λιμ, το 90% της πόλης, όπου ζουν 220.000 άνθρωποι, έχει καταστραφεί, και μόλις το 20% των κατοίκων λαμβάνουν βοήθεια. Τώρα οι επιζώντες λεηλατούν τα σπίτια, καθώς οι αποθήκες είναι πλέον άδειες, πρόσθεσε ο ίδιος. «Οι λεηλασίες δεν είναι έγκλημα, είναι επιβίωση», σημείωσε ο Λιμ.

Πέντε ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαγιάν, του πιο ισχυρού που έχει καταγραφεί στον κόσμο, οι κάτοικοι της Τακλομπάν έχουν χάσει την ελπίδα τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την πόλη. Περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια περιμένουν για μέρες χωρίς φαγητό ή νερό.

Κάποιοι από αυτούς ποδοπατήθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της πόλης στην προσπάθειά τους να βρουν μια θέση σε ένα από τα λίγα αεροπλάνα που αναχωρούν από την πληγείσα περιοχή. Πολλοί μάλιστα διαμαρτύρονται ότι δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες των στρατιωτικών να επιβιβαστούν στα C-130 που αναχωρούν από το αεροδρόμιο.

Αυτό που ενισχύει την αποφασιστικότητα των κατοίκων να φύγουν από την Τακλομπάν είναι και οι καταγγελίες και οι φήμες για λεηλασίες και βιασμούς στην πόλη.

«Είναι οι εγκληματίες που απέδρασαν από τη φυλακή. Βιάζουν γυναίκες», κατήγγειλε η Βιολέτα Ντούζαρ, 57 ετών, που περιμένει στο αεροδρόμιο της πόλης από την Κυριακή μαζί με οκτώ μέλη της οικογένειάς της μεταξύ αυτών και παιδιά. Ο Λιμ πάντως διαβεβαιώνει ότι «λιγότεροι από δέκα» κρατούμενοι απέδρασαν από τη φυλακή όταν πέρασε ο τυφώνας. Εξάλλου και η καταμέτρηση των νεκρών παραμένει δύσκολη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ