• Διάσκεψη για την ανεργία

  11:39 πμ, Τρίτη 12 Νοε 2013 11:39 πμ, Τρίτη 12 Νοε 2013

  Διάσκεψη για την ανεργία

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ τους η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ για να μετάσχουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις στην Ευρώπη.

  Είκοσι τέσσερις από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετέχουν σε αυτή τη διάσκεψη, έπειτα από εκείνη που είχε οργανώσει η Άνγκελα Μέρκελ στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες επίσης, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς.

  Στις 18.30' ώρα Ελλάδος θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου των έξι (Ολάντ, Μέρκελ, Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο, Σουλτς και της Λιθουανής προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ).

  Πριν από τη διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του, ενώ ο πρόεδρος Ολάντ θα συναντήσει νέους της Ευρώπης.

  Η κινητοποίηση είναι "εξαιρετικά ισχυρή" υπογραμμίζει το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ, ενώ η ανεργία στους νέους παραμένει σε επίπεδο "απαράδεκτο", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι (ποσοστό 23,5%), η Γερμανία δείχνει να είναι ο καλύτερος μαθητής με ποσοστό 7,7% των νέων της να είναι στην ανεργία, ενώ στη γειτονική Γαλλία το ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%.

  "Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία", ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

  Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ για τριετή περίοδο.

  Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η ΕΕ καθιέρωσε την αρχή της "εγγύησης για τη νεολαία" ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

  Ο Ολάντ φιλοξενεί τη διάσκεψη αυτή ενώ στη Γαλλία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης και με δημοτικότητά του να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από ποτέ στις δημοσκοπήσεις. Η Μέρκελ, αντίθετα, φθάνει στο Παρίσι έχοντας εξασφαλίσει μια ακόμη θητεία στην καγκελαρία καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα