“Θετική η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας”

“Θετική εξέλιξη η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας”

Θετική εξέλιξη στην Τουρκική κοινωνία χαρακτήρισαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άρση των απαγορεύσεων που ίσχυαν στην Τουρκία για την μαντίλα.

Η εισηγήτρια για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ολλανδή Χριστιανοδημοκράτης και μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Ούμεν-Ρούιτεν, εξήρε την άρση των απαγορεύσεων , αλλά και τη θετική στάση της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος το οποίο «δημιουργούσε ένταση στην Τουρκική κοινωνία», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Υπενθύμισε ότι μόλις πριν από πέντε χρόνια, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κινδύνευσε να απαγορευθεί για την πρόθεσή του να επιτρέψει τη μαντίλα στα πανεπιστήμια. «Είναι θετικό ότι εν τέλει το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια (του CHP) της αντιπολίτευσης», ανέφερε. «Η Τουρκική κοινωνία αλλάζει θετικά αναζητώντας συναίνεση και συμβιβασμούς αντί της σύγκρουσης», τόνισε η ευρωβουλευτής. Η ίδια ευχήθηκε ωστόσο το δικαίωμα να φορούν οι γυναίκες μαντίλα στους δημόσιους χώρους να μην εξελιχθεί σε «ηθική υποχρέωση».

Η Εμινέ Μποζκούρτ, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισηγήτρια για τα θέματα να δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, σχολίασε επίσης την θετική στάση που κράτησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Η Μποζκούρτ ήταν η πρώτη Ευρωπαία πολιτικός που ανέφερε ρητά θέμα της μαντήλας στις εκθέσεις της για την Τουρκία.

«Υπάρχουν τόσα προβλήματα στην Τουρκία (. . .). Είναι νομίζω καιρός όλοι να συνεννοηθούν για να τα λύσουν χωρίς πολώσεις», είπε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ