Η Ιρλανδία βγαίνει απο το Μνημόνιο

Η Ιρλανδία βγαίνει απο το Μνημόνιο

Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που χτύπησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Τον Δεκέμβριο του 2010, η ιρλανδική κυβέρνηση, αφότου είχε εγγυηθεί όλα τα δάνεια που είχαν δώσει οι άπληστοι τραπεζίτες της, έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωζώνης. Χθες, η τρόικα ολοκλήρωσε την τελευταία της επιθεώρηση και τον Δεκέμβριο, μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, η χώρα θα βγει και επίσημα από το Μνημόνιο. Ωστόσο, η συνέχεια θα είναι δύσκολη για τους Ιρλανδούς.

«Είναι σημαντική ημέρα», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. «Πολλοί νόμιζαν, και ορισμένοι φοβούνταν, ότι ποτέ δεν θα έφτανε. Η προσπάθεια του ιρλανδικού λαού για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν δίχως προηγούμενο». Πράγματι, στα χρόνια της λιτότητας πολλοί Ιρλανδοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, το δημόσιο χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε από το 24,9% του ΑΕΠ το 2007 στο 124,4% το 2013, ενώ η ανεργία το 2012 είχε φτάσει το 14,7% και οι τιμές των ακινήτων ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται 50% κάτω από την κορυφή του 2007. Έχοντας καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματά της και έχοντας επιδιορθώσει σε σημαντικό βαθμό το τραπεζικό της σύστημα, πλέον η ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, την πλήρη επάνοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζει το Δουβλίνο είναι αν θα ζητήσει το άνοιγμα προληπτικής γραμμής πίστωσης από την Ευρωζώνη, υπογράφοντας και νέο Μνημόνιο. Χθες, ο κ. Νούναν δήλωσε ότι «το ερώτημα είναι ανοιχτό», ωστόσο η ιρλανδική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε ν’ αποφύγει την υπογραφή νέου Μνημονίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αφότου συνεχάρη το Δουβλίνο είπε χθες ότι η τρόικα θεωρεί πως «σίγουρα θα ήταν χρήσιμο να έχει υπογραφεί ένα προληπτικό πρόγραμμα». Η Ιρλανδία εξέδωσε 10ετές ομόλογο τον Μάρτιο και το επιτόκιο δανεισμού της έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το ιταλικό και το ισπανικό. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν η ιρλανδική κυβέρνηση δεν ζητήσει το άνοιγμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης θα είναι ευάλωτη απέναντι στις αγορές και επιπλέον δεν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων της από την ΕΚΤ. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει πλέον ν’ αντιμετωπίσει η ιρλανδική κυβέρνηση είναι η μείωση της ανεργίας και η μείωση του δημοσίου χρέους της που το 2015 προβλέπεται να βρίσκεται ακόμη στο 119% του ΑΕΠ. «Δεν νομίζω απόψε οι άνθρωποι ν’ ανοίγουν σαμπάνιες όταν περιμένουν να λάβουν τον φόρο ακινήτων. Τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά δύσκολα», είπε χθες στο Reuters ο Τζέιμς Χέρλιχι, εργαζόμενος σε τράπεζα.

Πηγή: Η Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ