Λετονική υπηκόοτητα ζήτησε ο Κασπάροφ

Λετονική υπηκόοτητα ζήτησε ο Κασπάροφ

Ο Γκάρι Κασπάροφ, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που ασκούν αντιπολίτευση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία για να αποκτήσει τη λετονική υπηκοότητα, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του από τη Ρίγα.

Ο Κασπάροφ έστειλε επιστολές σε τέσσερα από τα πέντε κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Λετονίας, ζητώντας να τον βοηθήσουν να πάρει την υπηκοότητα της χώρας. “Η επιστολή είναι αυθεντική. Την υποβάλαμε και τον εκπροσωπούμε. Αύριο θα ξεκινήσουμε συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα”, ανέφερε ο Αρτούρς Αβότινς.

“Ως Λετονός πολίτης θα έχω τη δυνατότητα να ασχολούμαι χωρίς περιορισμούς με πολιτικές δραστηριότητες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης στη Ρωσία και σε άλλες χώρες που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπατούν τους δημοκρατικούς κανόνες”, αναφέρει στην επιστολή του.

Ο Κασπάροφ σκοπεύει να διατηρήσει το ρωσικό διαβατήριό του.

Πολλοί πολιτικοί, όπως ο Αϊνάρς Λατκόφσκις του κόμματος Ενότητα, επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν την επιστολή η οποία δεν δόθηκε στο αντιπολιτευόμενο κόμμα των ρωσόφωνων Κέντρο Αρμονίας το οποίο συνεργάζεται με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν.

Ο 50χρονος Κασπάροφ ήταν εκ των ιδρυτικών στελεχών των αντιπολιτευόμενων κινημάτων Η Άλλη Ρωσία και Αλληλεγγύη. Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έχει αναλάβει ρόλο εκπροσώπου της ρωσικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό. Τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε από τη Γενεύη όπου βρισκόταν ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα του επειδή φοβάται ότι θα διωχθεί ποινικά με αφορμή την πολιτική δράση του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ