Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των δημοσιογράφων του RFI

Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των δημοσιογράφων του RFI

 

Οι σοροί των δύο γάλλων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στο βορειο-ανατολικό Μαλί επαναπατρίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Παρίσι, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που τους απήγαγαν και τους σκότωσαν εν ψυχρώ.

Η πτήση της Air France AF3873 από το Μπαμακό προσγειώθηκε στις 07.00 στο αεροδρόμιο Ρουασί, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε στο ίδιο αεροσκάφος.

Αργά χθες βράδυ το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα του Mαλί με τις σορούς της Ζισλέν Ντιπόν, 57 χρονών και του Κλοντ Βερλόν, 55 ετών, των ειδικών απεσταλμένων του Radio France Internationale (RFI) που δολοφονήθηκαν το Σάββατο από άγνωστους ενόπλους στο Κιντάλ, όπου έκαναν ρεπορτάζ.

Περί τους είκοσι συγγενείς των θυμάτων και άλλοι τόσοι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι στο RFI έφθασαν μια ώρα νωρίτερα στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Μαζί τους και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πήγε για να υποδεχθεί τις σορούς των δημοσιογράφων, να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών και να συμπαρασταθεί στον πόνο τους”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου.

Πριν από μια εβδομάδα, την περασμένη Τετάρτη, ο γάλλος πρόεδρος είχε μεταβεί επίσης στο διάδρομο του αεροδρομίου Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι, αλλά τότε για την επιστροφή στη Γαλλία των τεσσάρων ομήρων στο Σάχελ που απελευθερώθηκαν ύστερα από τρία χρόνια ομηρείας στα χέρια της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).

Μια αντιπροσωπεία του RFI υπό την Μαρί-Κριστίν Σαραγκός, της προέδρου του France Medias Monde, της αρχής στην οποία ανήκει το “ραδιόφωνο του κόσμου”, επέβαινε στο αεροσκάφος που μετέφερε τις σορούς των δύο αυτών έμπειρων δημοσιογράφων, παθιασμένων με την αφρικανική ήπειρο.

Τρεις ημέρες μετά την απαγωγή και τον θάνατο των δύο ειδικών απεσταλμένων, που καταδικάστηκε από όλες τις πλευρές, σοκαρισμένοι οι συνάδελφοί τους στο RFI θα συγκεντρωθούν αργότερα σήμερα στα γραφεία του σταθμού για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Αύριο θα πραγματοποιηθεί δημόσια εκδήλωση για έναν φόρο τιμής στους άτυχους δημοσιογράφους.

Οι σοροί της Ζισλέν Ντιπόν και του Κλοντ Βερλόν είχαν μεταφερθεί την Κυριακή στο Μπαμακό με αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας από το βορρά της χώρας του Σάχελ. Το Μαλί απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς χθες και δεσμεύτηκε να “κάνει τα πάντα” για να βρει τους δολοφόνους τους.

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έντονα συγκινημένος εξέφρασε τη “λύπη” και το “σοκ” των συμπολιτών του στη χώρα όπου, όπως συχνά στη γαλλόφωνη Αφρική, το RFI είναι μέσο αναφοράς. Μετά, κάνοντας μια υπόκλιση μπροστά από τα μεταλλικά στρατιωτικά φέρετρα, μίλησε για πρόοδο των ερευνών.

“Είμαι σε επαφή με τον πρόεδρο Ολάντ, θα κάνουμε τα πάντα ώστε η έρευνα να φέρει αποτέλεσμα και να συλληφθούν οι ένοχοι”, τόνισε. Η δέσμευση αυτή απηχεί την αντίστοιχη του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς: “Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους δολοφόνους και να τους τιμωρήσουμε”.

Οι συνθήκες και οι δράστες της απαγωγής και δολοφονίας των δημοσιογράφων στο Κιντάλ, προπύργιο των Τουαρέγκ και της εξέγερσής τους, 1.500 χλμ. βορειο-ανατολικά του Μπαμακό, μένουν ωστόσο να διευκρινιστούν.

Η Ζισλέν Ντιπόν, μια πεισματάρα ερευνητική δημοσιογράφος, ειδικευμένη στην Αφρική εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, και ο Κλοντ Βελρόν, τεχνικός συνηθισμένος σε δύσκολες περιοχές έβγαιναν το Σάββατο μέρα μεσημέρι από το σπίτι ενός τοπικού ηγετικού στελέχους της εξέγερσης των Τουαρέγκ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος του Αζαουάντ (MNLA) από τo οποίο μόλις είχαν πάρει συνέντευξη, όταν απήχθησαν, σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, από δράστες που μιλούσαν στη γλώσσα των Τουαρέγκ.

Τα πτώματά τους βρέθηκαν ύστερα από περίπου δύο ώρες 12 χλμ. από το Κιντάλ, από μια γαλλική περίπολο που μετείχε στην έρευνα για τον εντοπισμό τους. Το ένα πτώμα έφερε δύο σφαίρες, το άλλο τρεις, είχε διευκρινίσει ο Φαμπιούς την Κυριακή. “Δεν υπάρχει η βεβαιότητα για το ποιός διέπραξε την δολοφονία”, παραδέχτηκε την επομένη, ενώ αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή για τον εντοπισμό των δολοφόνων.

Πηγή στην χωροφυλακή του Γκάο, της μεγάλης πόλης του βορείου Μαλί, δήλωσε χθες ότι “περί τους δέκα ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιοχή του Κιντάλ” μετά τις δολοφονίες. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένη πληροφορία από το Παρίσι, “ενδείξεις επιτρέπουν να εντοπιστούν τα ίχνη” των δολοφόνων.

Ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι στο Μαλί χαρακτήριζαν ο ένας μετά τον άλλον την κατάσταση, στο Κιντάλ, εκτός κάθε ελέγχου, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου Κεϊτά. Ο υπουργός Άμυνας Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα παραδέχτηκε ότι “κάθε παρείσφρηση είναι πιθανή”, όπως αυτή των εξτρεμιστών ισλαμιστών που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Οι ακραίοι ισλαμιστές είχαν καταλάβει όλο το βόρειο Μαλί επί πολλούς μήνες πριν διαφύγουν από την επιχείρηση του γαλλικού στρατού τον Ιανουάριο του 2013.

 

Ενισχύσεις με 150 γάλλους στρατιώτες εστάλησαν στο Κιντάλ

 

Εκατόν πενήντα γάλλοι στρατιώτες έφθασαν ως ενισχύσεις στο Κιντάλ, μετά τη δολοφονία των δύο γάλλων δημοσιογράφων, δήλωσε σήμερα στο RFI ο Φαμπιούς. “Δόθηκε εντολή οι 150 στρατιώτες να φύγουν από το νότιο Μαλί για να μεταβούν στο Κιντάλ, κάτι που έγινε χθες βράδυ”. Διακόσιοι γάλλοι στρατιώτες ήδη σταθμεύουν στην περιοχή αυτή. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η απόφαση του προέδρου Ολάντ να “ενισχύσει” τη στρατιωτική δύναμη στο Κιντάλ “δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το γενικό χρονοδιάγραμμα της παρουσίας και της μείωσης της παρουσίας των γαλλικών δυνάμεων”.

“Εχουμε στην περιοχή περί τους 3.000 άνδρες, οι οποίοι προβλέπεται να παραμείνουν έως τις εκλογές, δηλαδή μερικές ημέρες”, διευκρίνισε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές των οποίων ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου.

“Κατόπιν θα μειώσουμε τον αριθμό τους –γύρω στα τέλη Ιανουαρίου– και σε κανονικούς ρυθμούς 1.000 στρατιώτες θα παραμείνουν οι οποίοι θα έχουν κυρίως αποστολές για την πάταξη της τρομοκρατίας”.

Οταν ρωτήθηκε για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Κιντάλ και για το τι προτίθεται η Γαλλία να κάνει, ο Φαμπιούς απάντησε ότι “η απόφαση αυτή ανήκει στον πρόεδρο Κεϊτά. Θα ενεργήσουμε σε συνεργασία μαζί του. Το Κιντάλ ανήκει στο έδαφος του Μαλί. Ο πρόεδρος Κεϊτά, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά, είναι αυτός που πρέπει να λάβει τις αποφάσεις. Η Γαλλία είναι στο πλευρό του”.

Η γαλλική δύναμη που αναπτύχθηκε στο Μαλί τον Ιανουάριο του 2013 για την καταδίωξη των ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων οι οποίες είχαν καταλάβει το βορρά της χώρας, θα διατηρήσει τους 2.500 άνδρες της στην περιοχή έως τα τέλη του 2013 και το τέλος των γύρων των βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο η δολοφονία των δημοσιογράφων του RFI έδειξε την ανικανότητα των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή (γάλλοι στρατιώτες, στρατός του Μαλί και δύναμη του ΟΗΕ) να ελέγξουν την περιοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ