«Αφγανιστάν της Μεσογείου» η Συρία

«Αφγανιστάν της Μεσογείου» η Συρία

Η Συρία θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Αφγανιστάν της Μεσογείου», εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα για να θέσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε σχόλιο του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ιστοσελίδα της Guardian.

Σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, ο Γκιούλ είπε ότι ήταν «απογοητευτική» η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση της Συρίας. Αν η «αδιαφορία» της διεθνούς κοινότητας συνεχιστεί, «μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση καθώς είναι γεγονός ότι ορισμένες ομάδες που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο έχουν μια πιο ακραία στάση », είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα ανεχθεί την ύπαρξη ενός μορφώματος κάτι σαν το Αφγανιστάν στις ακτές της Μεσογείου», είπε .

«Για το λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει μια πολύ ισχυρή θέση για τη Συρία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα του θα απαντήσει «με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», αν η συριακή σύγκρουση περάσει την τουρκική πλευρά και κατηγόρησε τους συμμάχους ότι δεν παρείχαν αρκετή υποστήριξη στις τουρκικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ κατά την έναρξη της κρίσης το Μάρτιο του 2011 λέγοντας όταν αν οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει «δεν θα είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 100000 άνθρωποι ».

Η Τουρκία είναι ένας από τους κύριους «στυλοβάτες» των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού και φιλοξενεί στο έδαφός της 600.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ