“Ο Σνόουντεν θα μπορούσε να έρθει στην Γερμανία”

“Ο Σνόουντεν θα μπορούσε να έρθει στην Γερμανία”

Ως έναν «νέο άνδρα σε άριστη υγεία και με καλή διάθεση, ο οποίος έχει απόλυτη συνείδηση της κατάστασης και δεν είναι αντιαμερικανός», περιγράφει τον πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν ο βουλευτής των γερμανών Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες στην Μόσχα. Ο κ. Στρέμπελε παρέλαβε επιστολή του κ. Σνόουντεν προς τις γερμανικές αρχές, στην οποία εκφράζει την προθυμία του να έλθει στην Γερμανία και να βοηθήσει στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, εφόσον λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του.

«Θα μπορούσε να έλθει στην Γερμανία, εάν είναι εξασφαλισμένο ότι θα μπορούσε να μείνει εδώ ή σε μια συγκρίσιμη χώρα», δήλωσε ο κ. Στρέμπελε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στο Βερολίνο και επισήμανε ότι «η ανθρωπιστική κατάστασή του πρέπει να αλλάξει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό «είναι στο χέρι της κοινής γνώμης, της Γερμανίας και του κοινοβουλίου της, αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ» και ανέφερε ότι έχει ήδη στείλει δύο σχετικές επιστολές στην αμερικανική Γερουσία. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Στρέμπελε, ο Αμερικανός διατηρεί επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να καταθέσει σε εκπροσώπους της Γερμανίας ενώ βρίσκεται στην Μόσχα.

Επιπλέον, ο γερμανός βουλευτής δεν εξήγησε πώς επέλεξε να στείλει την επιστολή που παρέλαβε στην Καγκελάριο, στον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ και στην Εισαγγελία, καθώς ο κ. Σνόουντεν δεν την απευθύνει σε κάποιον ονομαστικά, αλλά μόνο «προς κάθε ενδιαφερόμενο».

Ο βουλευτής των Πρασίνων ανέφερε ακόμη ότι δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την γερμανική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία του, ενώ διευκρίνισε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον κ. Σνόουντεν εδώ και καιρό. Στην συνάντηση, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, συνοδευόταν από τον δημοσιογράφο της εκπομπής Panorama του ARD Τζον Γκετς και τον πρώην αρχισυντάκτη του Der Spiegel Γκέοργκ Μάσκολο, οι οποίοι ανέλαβαν και την διερμηνεία. Ο κ. Στρέμπελε μετέφερε ακόμη ότι ο κ. Σνόουντεν τον διαβεβαίωσε ότι «μπορεί να βγει ελεύθερα για ψώνια» στην Μόσχα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ