«Παρακολουθούμε τους συμμάχους εδώ και 70 χρόνια»

«Παρακολουθούμε τους συμμάχους εδώ και 70 χρόνια»

 

Ο Μάθιου Έιντ είναι ιστορικός, δημοσιογράφος και θεωρείται ειδικός στην ιστορία της NSA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. Έχει γράψει μάλιστα ένα σχετικό βιβλίο για την πορεία της. Άραγε τον εξέπληξαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις ηγετών ανά τον κόσμο; «Όχι», απαντά κατηγορηματικά σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Βανγκουάρντια».

«Αυτή είναι η δουλειά της Υπηρεσίας. Όσον αφορά όμως στην καγκελάριο της Γερμανίας, μιας χώρας φίλης και συμμάχου, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία και η Γαλλία αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, γεγονός που δείχνει ότι κάποιες φορές παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η Γερμανία είναι η οικονομική μηχανή της Ευρώπης. Σε τελική ανάλυση, η επίλυση της κρίσης του ισπανικού και του ελληνικού χρέους, εξαρτάται από τα γερμανικά χρήματα», λέει ο Έιντ και εξηγεί:

«Θυμηθείτε πόσο έντονα κάλυψε ο αμερικανικός Τύπος την είδηση για την πιθανότητα αναστολής πληρωμής του ελληνικού χρέους και τη μη παρέμβαση της Γερμανίας. Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές. Είναι πιθανό η αμερικανική κυβέρνηση να ήθελε να γνωρίζει εάν η Μέρκελ και η κυβέρνησή της θα διασώσει τις ισπανικές ή τις ιρλανδικές τράπεζες. Δεν με εκπλήσσουν οι παρακολουθήσεις. Θυμηθείτε ότι τη δεκαετία του ’90 η Γερμανία και η Γαλλία είχαν απελάσει τους εκεί επικεφαλής της CIA λόγω κατασκοπείας, που όμως γινόταν από πολύ παλαιότερα.

Πλέον έχουμε περισσότερα από 70 χρόνια αποκρυπτογράφησης των γαλλικών κωδικών, καθώς η NSA κατασκόπευε τη Γαλλία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, επειδή ακολουθούσε τη δική της πολιτική. Ίσως έχουμε λίγο λιγότερο χρόνο εμπειρίας για τους γερμανικούς κωδικούς, όμως σίγουρα παρακολουθούσαμε τον καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ και τους προκατόχους του. Όλοι το ξέρουν ότι οι σύμμαχοι αλληλοκατασκοπεύονται. Ακούγεται κυνικό, αλλά είναι real politic».

Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ της παρακολούθησης μιας συμμάχου χώρας και του ηγέτη της, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της Μέρκελ, ο Έιντ απαντά:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι η Μέρκελ μιλούσε από το τηλέφωνό της για πολιτικά θέματα, διότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι μπορούσαν να την ακούσουν διάφορες μυστικές υπηρεσίες. Θα ήταν απίστευτα ριψοκίνδυνο. Όμως γνωρίζω από την εμπειρία μου ότι οι πολιτικοί δεν δίνουν πολύ σημασία σε αυτά. Κανονικά όμως, αν θέλουν να μιλήσουν για θέματα εθνικής ασφάλειας, ας το κάνουν από το γραφείο τους όπου υπάρχει ασφάλεια».

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ