Πολιτική διαμάχη στην Πολωνία

Πολιτική διαμάχη στην Πολωνία

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στην Πολωνία (Προκουρατόρια Ζενεράλνα, PG) προκάλεσε σάλο σήμερα στην πολιτική ζωή της χώρας, προειδοποιώντας πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2014 ενδέχεται να είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η μεταφορά των μισών αποθεματικών των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων (ΟFE) στην κρατική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης (ZUS), που προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος, θα μπορούσε να θεωρηθεί εθνικοποίηση των ταμείων.

«Το σχέδιο νόμου προβλέπει την αφαίρεση μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου προς όφελος ενός κρατικού θεσμού, δηλαδή πρόκειται για μία κλασική περίπτωση εθνικοποίησης», προειδοποίησε το Συμβούλιο στην γνωμοδότησή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας.

Χωρίς να εξετάζει τους λόγους που ώθησαν την κυβέρνηση να λάβει αυτήν την απόφαση, το Συμβούλιο προειδοποίησε εναντίον του «δυνητικού κινδύνου να διατυπωθεί η κατηγορία ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα».

Η αρνητική αυτή νομική εισήγηση προστέθηκε στις ήδη επικρίσεις για την επερχόμενη μεταρρύθμιση και τις διατυπωμένες εκκλήσεις να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μολαταύτα, η κυβέρνηση απέρριψε την εγκυρότητα της γνωμοδότησης αυτής του Συμβουλίου. «Έχουμε στη διάθεσή μας τις εισηγήσεις συνταγματολόγων και οικονομολόγων που επιβεβαιώνουν την συμμόρφωση της μεταρρύθμισης προς το Σύνταγμα», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Βλάντισλαβ Κόζινιακ-Κάμις.

Ο Γιαν Κριστόφ Μπιέλετσκι, βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαίωσε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» πως δεν πρόκειται για μια εθνικοποίηση.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως τα κρατικά ομόλογα, ή τα εγγυημένα ομόλογα, που διακρατούν τα ιδιωτικά ταμεία OFE—και τα οποία ισοδυναμούν στο 51,5% των ενεργητικών τους στοιχείων—θα μεταφερθούν στο ZUS, που διαχειρίζεται κι εκδίδει τις συντάξεις στην Πολωνία, ενώ το υπόλοιπο 48,5% των στοιχείων τους, που έχουν επενδυθεί σε μετοχές στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, θα συνεχίσουν να τα διαχειρίζονται τα ταμεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάτσεκ Ρόστοφσκι, με την κίνηση αυτή το δημόσιο χρέος της Πολωνίας (που σήμερα φθάνει το 55% του ΑΕΠ της χώρας) αναμένεται να μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ