• "Η Ρωσία προσπάθησε να κατασκοπεύσει τις G20"

  5:07 μμ, Τρίτη 29 Οκτ 2013 5:07 μμ, Τρίτη 29 Οκτ 2013

  "Η Ρωσία προσπάθησε να κατασκοπεύσει τις G20"

  Η Ρωσία είχε αποπειραθεί να κατασκοπεύσει τις άλλες χώρες-μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα, αναφέρουν δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων.

  Η είδηση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας ενώ συνεχίζεται ο ορυμαγδός των ευρύτατων αντιδράσεων για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπης—στο πλαίσιο των οποίων καταγράφονταν εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, όπως επίσης και οι επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

  Στα τέλη της συνόδου της G20 (5-6 Σεπτεμβρίου), οι Ρώσοι οικοδεσπότες μοίρασαν στις εθνικές αντιπροσωπείες μνήμες USB και φορτιστές κινητών τηλεφώνων, γράφουν στα σημερινά τους άρθρα οι εφημερίδες Κοριέρε ντελα Σέρα και Λα Στάμπα.

  «Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Φαν Ρομπάι εξεπλάγη από τα αναπάντεχα τούτα δώρα και ζήτησε από το προσωπικό ασφαλείας να τα εξετάσει. Οι πρώτες αναλύσεις, που έγιναν με τη συνδρομή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν «θετικές» ως προς την υπόνοια του ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό υλικό», επισημαίνει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

  Οι ειδικοί συμπέραναν πως «οι μνήμες USB και τα καλώδια των φορτιστών ήταν κατάλληλα για την υποκλοπή δεδομένων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα αυτό.

  Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγές της διπλωματικές πηγές της ΕΕ, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι έκαστες εθνικές αρχές ασφαλείας διεξάγουν επιπλέον ελέγχους και πως δεν πρόκειται να διαβιβασθεί οποιαδήποτε επίσημη διαμαρτυρία στη Ρωσία έως ότου περαιωθούν αυτοί οι έλεγχοι.

  Στο δημοσίευμά της η Κοριέρε Ντελα Σέρα δεν επισημαίνει σαφώς εάν κάποιο από τα μέλη των αποστολών αυτών χρησιμοποίησε κάποιες από αυτές τις συσκευές.

  Το γραφείο του Φαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει το θέμα αυτό, ενώ το ίδιο επεσήμανε και εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος βρισκόταν στη σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα