Προκαταρκτική έρευνα για τις παρακολουθήσεις

Προκαταρκτική έρευνα για τις παρακολουθήσεις

Η ισπανική εισαγγελία ξεκίνησε σήμερα προκαταρκτική έρευνα με στόχο να εξεταστεί αν υπάρχουν αποδείξεις που να στοιχειοθετούν την διάπραξη εγκλήματος στην υπόθεση των φερόμενων παρακολουθήσεων από τις ΗΠΑ εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στην Ισπανία, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Το τμήμα της εισαγγελίας, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, επιφορτίστηκε να επαληθεύσει αν διαπράχθηκε έγκλημα, αν υπάρχει κάποιος που να ευθύνεται γι’αυτό και αν η ισπανική δικαιοσύνη είναι αρμόδια να το εξετάσει, δήλωσε πηγή της γενικής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “Ελ Μούντο”, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ κατασκόπευσε πρόσφατα περισσότερες από 60 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις σε έναν μήνα στην Ισπανία, η οποία προστίθεται έτσι στο μακρύ κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκοπεύονταν, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με έγγραφο που εμφανίστηκε να προέρχεται από τον πρώην αναλυτή της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην “Ελ Μούντο”, η υπηρεσία αυτή “κατασκόπευσε 60.506.610 τηλεφωνικές κλήσεις” στην Ισπανία από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο δήλωσε χθες ότι η επιχείρηση αυτή κατασκοπείας, αν επιβεβαιωθεί, “θα μπορούσε να διασπάσει το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει παραδοσιακά στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ