“Ασφαλείς οι επικοινωνίες της Μέρκελ”

“Ασφαλείς οι επικοινωνίες της Μέρκελ”

 

Οι επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ είναι «απολύτως ασφαλείς», παρά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε πολλούς ηγέτες, περιλαμβανομένης και εκείνης, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Η καγκελάριος συνήθως χρησιμοποιεί για τις ευαίσθητες συνομιλίες μια κρυπτογραφημένη γραμμή ενσύρματης τηλεφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, η Μέρκελ επιλέγει ένα ειδικά προστατευμένο κινητό τηλέφωνο, πρόσθεσε.

Η Μέρκελ είναι γνωστή στη χώρα της ως η καγκελάριος της κινητής τηλεφωνίας, καθώς εμφανίζεται πολύ συχνά δημοσίως να λαμβάνει και να στέλνει μηνύματα ή να μιλάει στο κινητό της.

Στις σημερινές του δηλώσεις ο Στράιτερ σημείωσε ότι οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας θα μεταβούν σύντομα στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν με αξιωματούχους της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NSA) στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις αποκαλύψεις, που εμφανίστηκαν πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι παρακολουθούνταν ένα από τα μη κυβερνητικά τηλέφωνα της Μέρκελ.

Ο Στράιτερ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.

Το εν λόγω τηλέφωνο φέρεται να ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου.

«Είναι θέμα εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Στράιτερ. «Όταν κλονίζεται η εμπιστοσύνη, τότε πρέπει να αποκατασταθεί».

Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον επικεφαλής του γραφείου της και βασικό σύμβουλο ασφαλείας της Ρόναλντ Ποφάλα, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) σχετικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει πριν μερικούς μήνες ότι το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων έχει τελειώσει.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διεισδύσει στο σύστημα ασφαλείας των κυβερνητικών τηλεφώνων.

«Όσον αφορά το θέμα αυτό, δεν υπάρχουν στοιχεία ανάλογων επιθέσεων», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι οι επικοινωνίες είναι ασφαλείς μόνο αν και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένα τηλέφωνα.

Οι αποκαλύψεις για την έκταση της αμερικανικής κατασκοπείας, ακόμη και σε βάρος της καγκελαρίου της Γερμανίας, έχουν προκαλέσει αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ να καταγγέλλουν από κοινού τις «απαράδεκτες» πρακτικές.

Σήμερα και ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ζήτησε να περιληφθεί στις συζητήσεις της συνόδου το θέμα της προστασίας των δεδομένων.

Το σκάνδαλο πήρε ακόμη μεγαλύτερη έκταση χθες, Πέμπτη, το βράδυ με τη δημοσιοποίηση ενός άρθρου της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν που υποστήριζε ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει θέσει υπό παρακολούθηση 35 ηγέτες του πλανήτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ