Μέρκελ: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Μέρκελ: Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η ανησυχία της, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών στην Ευρώπη, δεν αφορά την δική της ιδιωτική ζωή, αλλά αυτές των Γερμανών πολιτών.

«Δεν πρόκειται κυρίως για εμένα, αλλά για τους πολίτες», δήλωσε η Μέρκελ μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις αμερικανικές υποκλοπές, σύμφωνα με τις οποίες η NSA παρακολουθούσε και το κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι πλέον η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ χρειάζεται να αποκατασταθεί.

«Είμαστε σύμμαχοι, όμως μια τέτοια συμμαχία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο πάνω στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιό ντι Ρουπό σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε τη συστηματική κατασκοπεία και πρέπει να λάβουμε μέτρα», ζητώντας από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ να εξετάσει τα «ευρωπαϊκά μέτρα» που μπορούν να ληφθούν.

Πρέπει «μεταξύ συμμάχων να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κάθε είδους βίαιων ενεργειών, όμως χωρίς κατασκοπεία», υπογράμμισε ο Ρουπό.

Εξάλλου η Γερμανία αναμένεται να στείλει μια αποστολή στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα μετά τις νέες αποκαλύψεις, όπως δήλωσε ένας Γερμανός πολιτικός των Ελεύθερων Δημοκρατών, ο Χάρτφριντ Βολφ.

Ο Βολφ έκανε τη δήλωση αυτή αφού ο Ρόναλντ Ποφάλα, σύμβουλος της Μέρκελ, ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών την επιτροπή πληροφοριών του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ο Ποφάλα δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτή την αποστολή όταν ενημέρωσε τον Τύπο.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιος θα πάρει μέρος στην αποστολή, με ποιον θα συναντηθεί ή αν έχουν ήδη υπάρξει συνεννοήσεις για συναντήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ