Έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης για την κατασκοπεία

Έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης για την κατασκοπεία

 

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, η οποία είναι αρμόδια για υποθέσεις κατασκοπείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι μελετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, προοίμιο μιας ενδεχόμενης επίσημης έρευνας.

Προς το παρόν, η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει την έδρα της στην Καρλσρούη, έχει αρχίσει μια “διαδικασία παρατήρησης” στη διάρκεια της οποίας θα “ζητήσει απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές να της διαβιβάσουν τα στοιχεία” που έχουν στην κατοχή τους για το θέμα αυτό, εξήγησε ο εκπρόσωπός της, ο Μάρκους Κέλερ.

Η εισαγγελία είχε αρχίσει μια παρόμοια έρευνα στη διάρκεια του θέρους, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών για την ηλεκτρονική παρακολούθηση γερμανών πολιτών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Προς το παρόν, η εισαγγελία επιχειρεί ακόμη να προσδιορίσει αν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει περί κατασκοπείας σε βάρος πολιτών αντιβαίνουν στους νόμους που διέπουν τη δραστηριότητα των ξένων μυστικών υπηρεσιών στο γερμανικό έδαφος.

Η Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε χθες Τετάρτη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να ζητήσει εξηγήσεις έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το κινητό τηλέφωνό της παρακολουθείται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Ομπάμα την διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούσαν ούτε παρακολουθούν τις επικοινωνίες της. Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι, αν επιβεβαιωνόταν αυτή η κατασκοπευτική δραστηριότητα, θα το θεωρούσε “εντελώς απαράδεκτο” και θα προκαλούνταν “σοβαρό πλήγμα” στην εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο φίλες χώρες.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής εκλήθη για σήμερα το απόγευμα προσωπικά από το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ένα διάβημα σπάνιο έναντι των ΗΠΑ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ